Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανάβει μεγάλες φωτιές η χρήση αεροπορικής βάσης στο Ιράν από τη Ρωσία

Ανάβει μεγάλες φωτιές η χρήση αεροπορικής βάσης στο Ιράν από τη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αεροπορική Βάση Χαμαντάν - Ιράν, Ιράν, Ισλαμιστές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Οι νομικοί σύμβουλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζουν αν η Ρωσία παραβίασε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χρησιμοποιώντας μια βάση στο έδαφος του Ιράν για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εντός της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ σημείωσε ότι η χρήση αυτής της βάσης για να πλήττονται στόχοι στη Συρία «δεν συμβάλει» στη διακοπή των εχθροπαξιών.

Λαβρόφ: Η Ρωσία βομβαρδίζει τζιχαντιστές από το Ιράν νομότυπα

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία από ιρανικές αεροπορικές βάσεις δεν παραβιάζουν το ψήφισμα 2231 του ΟΗΕ, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η απογείωση ρωσικών βομβαρδιστικών από το Ιράν γίνεται στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας του Κρεμλίνου, ενώ κανένα αεροσκάφος δεν σταθμεύει μόνιμα ούτε έχει παραδοθεί στον ιρανικό έλεγχο, πρόσθεσε.

Το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ απαγορεύει την προμήθεια, πώληση ή μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξετάζουν εάν οι ρωσικές κινήσεις αποτελούν παραβίαση του ψηφίσματος.

Αμερικανική ενόχληση για τα ρωσικά βομβαρδιστικά από το Ιράν

Ρωσικά βομβαρδιστικά SU-34 απογειώθηκαν από βάση στη Χαμαντάν του Ιράν και την Τετάρτη για νέο κύμα βομβαρδισμών στη Συρία, κατά στόχων του Μετώπου Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα) και του Ισλαμικού Κράτους.

To Ιράν, Ρωσία συμμαχία ανάβει μεγάλες φωτιές

Από τη Δευτέρα 15 Αυγούστου και σύμφωνα με την πρόσφατα υπογεγραμμένη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, η Τεχεράνη επιτρέπει στους Ρώσους να χρησιμοποιούν αεροπορική βάση της.

Επιχειρώντας από το Ιράν σε στόχους στη Συρία τα ρωσικά βομβαρδιστικά κάνουν λιγότερο κατά 60% χρόνο πτήσης, πράγμα που σημαίνει και μεγάλη εξοικονόμηση κόστους ανά αεροπορική επιδρομή.

Για παράδειγμα, τα ρωσικά βομβαρδιστικά που σηκώνονταν μέχρι πρότινος από το Μοζντόκ στη νότια Ρωσία έπρεπε να διανύσουν μια απόσταση 2.150 χλμ για να φτάσουν σε έναν στόχο κοντά στην Παλμύρα.

Από τη βάση Χαμεντάν του Ιράν η απόσταση για τον ίδιο στόχο είναι 900 χλμ.

Η αεροπορική βάση που έχει παραχωρήσει η συριακή κυβέρνηση στους Ρώσους στη Λαττάκεια, από το 2015, δεν είναι κατάλληλη για να απογειώνονται από εκεί τα TU-22M3, τα μεγαλύτερα βομβαρδιστικά του κόσμου.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως σημαντική, όχι μόνο για την εξέλιξη του πολέμου στη Συρία αλλά κυρίως για την ισχυρή πλέον συμμαχία που φαίνεται να δημιουργείται μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

Με ρωσικά βομβαρδιστικά (και ποιος ξέρει τι άλλο) σε ιρανικές βάσεις, το Ιράν «θωρακίζεται» διπλά και οποιαδήποτε πιθανή επίθεση στο μέλλον εναντίον του θα θεωρείται και επίθεση κατά της Ρωσίας.

Η εξέλιξη αυτή σαφώς και δεν αρέσει καθόλου στη Δύση και ιδιαίτερα στο Ισραήλ, το οποίο το τελευταίο διάστημα αφενός μεν προσπάθησε να «ομαλοποιήσει» τις σχέσεις του με την Τουρκία και αφετέρου να συσφίξει σχέσεις με τη Μόσχα.

Ωστόσο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία αντί να «εξομαλύνει» τις σχέσεις της με το Ισραήλ, έρχεται πιο κοντά από ποτέ με το Ιράν και η Μόσχα τώρα στέλνει πολεμικά της αεροσκάφη σε ιρανική βάση.

Το Ιράν θεωρείται από το Ισραήλ ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του και το Ιράν το ίδιο θεωρεί το Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα