Η Κίνα επιθυμεί στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με τη Συρία, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου, στη διάρκεια σπάνιας επίσκεψης στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα της Μέσης Ανατολής.
Αν και εξαρτάται από την περιοχή για την προμήθεια πετρελαίου, η Κίνα τείνει να αφήνει τη διπλωματία της Μέσης Ανατολής στα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.
Όμως τώρα η Κίνα προσπαθεί να αναμιχθεί περισσότερο, μεταξύ άλλων και με το να στέλνει απεσταλμένους για να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση διπλωματικής επίλυσης εκεί και υποδεχόμενη μέλη της συριακής κυβέρνησης, αλλά και ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Ο Γκουάν Γιουφέι, διευθυντής του Γραφείου Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, συνάντησε τον υπουργό Άμυνας της Συρίας Φάχαντ Τζάσιμ Αλ Φρέιτζ στη Δαμασκό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.
Ο κ. Γκουάν δήλωσε ότι η Κίνα έχει διαδραματίσει με συνέπεια θετικό ρόλο στην επιδίωξη μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.
«Οι στρατοί της Κίνας και της Συρίας έχουν παραδοσιακά μια φιλική σχέση και ο στρατός της Κίνας είναι πρόθυμος να συνεχίσει να ενισχύει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με τον στρατό της Συρίας», δήλωσε.
Αμφότεροι έκαναν λόγο για εκπαίδευση προσωπικού και συμφώνησαν ότι ο κινεζικός στρατός θα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, προσθέτει το Xinhua, χωρίς να επεκταθεί.
Ο κ. Γκουάν συνάντησε επίσης Ρώσο στρατηγό στη Δαμασκό, ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.
Ενώ η Κίνα δεν έχει δείξει να ενδιαφέρεται να αναμιχθεί στρατιωτικά στη Συρία, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη συριακή κρίση είχε επαινέσει τον Απρίλιο τη Ρωσία για τον στρατιωτικό της ρόλο στον πόλεμο.
Η Κίνα έχει τις δικές της ανησυχίες ασφαλείας για τη βία στην περιοχή και σχετίζονται με τους τζιχαντιστές αυτονομιστές Ουιγούρους Τούρκους.
Οι Ουιγούροι Τούρκοι ζουν στη δυτική Κίνα, στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Διεξάγουν αυτονομιστικό τζιχαντιστικό πόλεμο μέσα στην Κίνα, εξαπολύοντας συχνά και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Αρκετές χιλιάδες Ουιγούρων Τούρκων μάχονται και στη Συρία με το Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν, που υπάγεται στην Αλ Κάιντα, ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού.
Οι Ουιγούροι έφτασαν στη Συρία μέσω της “αδελφής” Τουρκίας και με την υποστήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Κίνα ανησυχεί από πιθανή επιστροφή χιλιάδων βετεράνων Ουιγούρων από τα μέτωπα της Συρίας στην Κίνα, που θα φουντώσουν τον τζιχάντ στις δυτικές περιοχές της.