Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι ελευθέρωσαν τη Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος – Τεράστια νίκη!

Οι Κούρδοι ελευθέρωσαν τη Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος – Τεράστια νίκη!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook του γιατρού Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, μέλος της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του κουρδικού PYD από τη Ροζάβα της Συρίας, ο οποίος ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) απελευθέρωσαν την πόλη Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος.

Σήμερα, 12 Αυγούστου 2016, ύστερα από εκστρατεία που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου, ο δημοκρατικός στρατός της Συρίας με κορμό τους Κούρδους σοσιαλιστές αντάρτες του YPG/YPJ πέτυχε την πρώτη τεράστιας στρατηγικής σημασίας νίκη του επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Ιεράπολις, η Μανμπίτζ, είναι ελεύθερη.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, 30 χλμ δυτικά του Ευφράτη, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, και οι τζιχαντιστές τη χρησιμοποιούσαν ως πρώτο σταθμό υποδοχής των ξένων εθελοντών που έρχονταν, μέσω Τουρκίας, για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

manbij_free_map Η κίτρινη “πινέζα” στον χάρτη δείχνει την ελεύθερη πλέον Μανμπίζ.

Με την απελευθέρωσή της το Ισλαμικό Κράτος αποκόπτεται από τον «έξω κόσμο» μέσω Τουρκίας.

Ο πληθυσμός της Μανμπίτζ αποτελείται από Κούρδους, Άραβες και Κιρκάσιους.

Επικρατούσα θρησκεία στην πόλη είναι το σουνιτικό Ισλάμ.

Μιντιακοί ακτιβιστές μέσω Twitter μεταδίδουν ότι οι ελάχιστοι επιζήσαντες τζιχαντιστές προσπαθούν να διαφύγουν προς την πόλη Τζαραμπλούς, βόρεια της Μανμπίτζ, πάνω στα σύνορα με την Τουρκία.

Στην ελεύθερη πόλη, παντού, οι Κούρδοι μαχητές και οι Άραβες και Ασσύριοι δημοκρατικοί σύμμαχοί τους έχουν στήσει νικητήριους χορούς.

Οι Κούρδοι πανηγυρίζουν χορεύοντας πυρρίχιο.

Νωρίτερα την Παρασκευή και πριν την τελική έφοδο στη συνοικία Αλ Σιρίμπ που κρατούσαν οι τζιχαντιστές, το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Σε κάθε γειτονιά που απελευθερώσαμε οι άμαχοι κρατούνταν όμηροι από τις συμμορίες. Διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές έξω από την εμπόλεμη ζώνη».

«Περίπου 170.000 πολίτες στα περίχωρα και μέσα στην πόλη της Μανμπίτζ σώθηκαν από τις δυνάμεις μας. Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τους κρατούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες από την αρχή της επιχείρισης, για αυτό τον λόγο η σωτηρία τους ήταν για εμάς προτεραιότητα».

Ο εθνικός ύμνος του Κουρδιστάν:

Σχετικά άρθρα