Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε πολεμικό συναγερμό η Ουκρανία – Φοβούνται ρωσική επίθεση

Σε πολεμικό συναγερμό η Ουκρανία – Φοβούνται ρωσική επίθεση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοκρατία της Κριμαίας, Κριμαία, Νέα Ρωσία, Ουκρανία, Πέτρο Ποροσένκο, Ρωσία,

Διαταγή σε όλες τις μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία και στις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αποσχιστές στα ανατολικά να τεθούν σε ύψιστη στρατιωτική ετοιμότητα έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αυξηθεί, μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε την Πέμπτη η Μόσχα περί προσπάθειας εισόδου Ουκρανών κομάντο στην ελεγχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Κριμαία, ως Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, αποτελεί αυτόνομη οντότητα στο πλαίσιο της Ουκρανίας από το 1954, όταν στο πλαίσιο της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία την παραχώρησε στην Ουκρανία.

Μετά την ανατροπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο του 2014, οι Ρώσοι ανέπτυξαν στρατιωτικές δυνάμεις στη χερσόνησο και στη συνέχεια διεξήγαγαν δημοψήφισμα, το οποίο θεωρήθηκε παράτυπο τόσο από τις ουκρανικές αρχές όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Με βάση το δημοψήφισμα, η Κριμαία, ως Δημοκρατία της Κριμαίας, εντάχθηκε ως ομόσπονδη δημοκρατία, στη Ρωσική Ομοσπονδία και θεωρείται πλέον από τη Μόσχα ρωσικό έδαφος.

Στην Κριμαία η πλειονότητα των κατοίκων είναι εθνικά Ρώσοι ή ρωσόφωνοι Ουκρανοί. Στη χερσόνησο υπάρχει ελληνική μειονότητα όπως και μειονότητα Τατάρων Τούρκων.

Σχετικά άρθρα