Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκλεισαν δουλίτσες Πούτιν – Ερντογάν σε ενέργεια και όπλα – Πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ;

Έκλεισαν δουλίτσες Πούτιν – Ερντογάν σε ενέργεια και όπλα – Πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αγωγός Turkish Stream, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ενέργεια, Πολεμική Βιομηχανία, Πυρηνική Ενέργεια, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον “τζιχαντιστή και λαθρέμπορο πετρελαίου του ISIS”, όπως τον κατηγορούσε μέχρι πριν λίγο καιρό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι συμφώνησαν με τους Τούρκους για τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου και την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ο Ερντογάν τα επιβεβαίωσε.

“Συζητήσαμε μεγάλα κοινά έργα στους τομείς της ενέργειας των οποίων η επανάληψη απαιτεί πολιτικές αποφάσεις. Η τουρκική πλευρά ήδη έχει λάβει αντίστοιχες αποφάσεις για τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου και την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream”, δήλωσε ο Πούτιν.

Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Ακούγιου, στα νότια της επαρχίας Μερσίν, τον Μάιο του 2010. Ο σταθμός αναμένεται να παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο.

Ο Ερντογάν δήλωσε με τη σειρά του, πέρα από τη θέλησή του να πάνε όλα καλά με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, ότι “σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία και στην αμυντική παραγωγή”.

Δηλαδή, για να το καταλάβουμε, η Τουρκία θα είναι μια χώρα του NATO που θα συνεργάζεται στην κατασκευή και παραγωγή όπλων με τους Ρώσους. Ενδιαφέρον σχήμα.

Το πρόβλημα με τον Turkish Stream είναι ότι για να λειτουργήσει πρέπει να περάσει και μέσω Ελλάδας, με τον λεγόμενο Greek Stream. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για αυτό το έργο αλλά εδώ υπάρχει ένα λογικό ερώτημα: γιατί η Ελλάδα πρέπει να “κουβαλά” το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη; Ποιο θα είναι το όφελος της Ελλάδας από κάτι τέτοιο;

Ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου έχει στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τέλος πάντων, στους ενεργειακούς σχεδιασμούς Τούρκων και Ρώσων, που τους ζήσαμε και πριν δύο χρόνια, κρατάμε μικρό καλάθι. Το ενδιαφέρον είναι να δούμε πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ στις αμυντικές βιομηχανικές συμφωνίες της Άγκυρας με τη Μόσχα. Νομίζουμε ότι ο Ερντογάν, τουλάχιστον στα λόγια, έχει παραβιάσει όλες τις κόκκινες γραμμές.

Σχετικά άρθρα