Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Hurriyet αποκαλύπτει πώς ο Ερντογάν «ικέτεψε» να τον συγχωρέσει ο Πούτιν

Η Hurriyet αποκαλύπτει πώς ο Ερντογάν «ικέτεψε» να τον συγχωρέσει ο Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Hurriyet, Βλάντιμιρ Πούτιν, Εφημερίδα Hurriyet, Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, Νταγκεστάν, Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία, Τσαβίτ Τσαγκλάρ,

Το παρασκήνιο των μυστικών διεργασιών, που έγιναν με πρωτοβουλία της Τουρκίας, ώστε η Μόσχα να συγχωρέσει την Άγκυρα για την κατάρριψη του βομβαρδιστικού της από τουρκικά F-16, αποκάλυψε την Τρίτη η εφημερίδα Hurriyet.

Στο παρασκήνιο που παρουσιάζεται ως κάποια σημαντική επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας, στην ουσία αποκαλύπτει έναν “ικέτη” Ερντογάν, ο οποίος διεθνώς απομονωμένος και στη “μαύρη λίστα” της Ουάσιγκτον, έβαλε λυτούς και δεμένους να του τα “φτιάξουν” με τον Πούτιν.

Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από Τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντά στην Αγία Πετρούπολη τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις έναν μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη «λύπη» του για την κατάρριψη τον Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, επιχειρηματία και πρώην υπουργού.

Ο τελευταίος έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τους κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.

Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του προέδρου του Ουζμπεκιστάν, ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο κ. Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου και ο κ. Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.

Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.

Σχετικά άρθρα