Το παρασκήνιο των μυστικών διεργασιών, που έγιναν με πρωτοβουλία της Τουρκίας, ώστε η Μόσχα να συγχωρέσει την Άγκυρα για την κατάρριψη του βομβαρδιστικού της από τουρκικά F-16, αποκάλυψε την Τρίτη η εφημερίδα Hurriyet.
Στο παρασκήνιο που παρουσιάζεται ως κάποια σημαντική επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας, στην ουσία αποκαλύπτει έναν “ικέτη” Ερντογάν, ο οποίος διεθνώς απομονωμένος και στη “μαύρη λίστα” της Ουάσιγκτον, έβαλε λυτούς και δεμένους να του τα “φτιάξουν” με τον Πούτιν.
Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από Τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντά στην Αγία Πετρούπολη τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις έναν μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη «λύπη» του για την κατάρριψη τον Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, επιχειρηματία και πρώην υπουργού.
Ο τελευταίος έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.
Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τους κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.
Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του προέδρου του Ουζμπεκιστάν, ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο κ. Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.
Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου και ο κ. Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.
Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.