Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκεχειρία Ταλιμπάν και ISIS στο Αφγανιστάν – Προτεραιότητα το εμπόριο ηρωίνης

Εκεχειρία Ταλιμπάν και ISIS στο Αφγανιστάν – Προτεραιότητα το εμπόριο ηρωίνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αφγανιστάν, Εμπόριο Ναρκωτικών, Ηρωίνη, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές,

Εκεχειρία συμφώνησαν οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Αφγανιστάν.

Αφού επί ένα χρόνο πολέμησαν μεταξύ τους, οι τζιχαντιστές των Ταλιμπάν και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν συμφώνησαν σε μεταξύ τους εκεχειρία και να μάχονται αποκλειστικά ενάντια στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις της χώρας.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγαντιστάν δημιουργήθηκε από οπλαρχηγούς που ήταν πρώην Ταλιμπάν.

Το Ισλαμικό Κράτος προσπάθησε αρχικά να πάρει το πάνω χέρι στο τζιχαντιστικό κίνημα στο Αφγανιστάν αλλά δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, μπόρεσε να εδραιώσει την παρουσία του στη χώρα.

Για την κυβέρνηση η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους δεν ήταν απαραίτητα κάτι κακό. Την είδε κι ως εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Ταλιμπάν.

Οι τζιχαντιστές κι από τις δύο πλευρές φαίνεται ότι συνειδητοποίησαν το μάταιο της μεταξύ τους σφαγής κι έτσι συμφώνησαν να πάψουν να αλληλοσκοτώνονται.

“Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε θανάσιμες μάχες με τους Ταλιμπάν στο παρελθόν. Αλλά τους δύο τελευταίους μήνες δεν έχει συμβεί ούτε μια σύγκρουση μεταξύ τους”, διαπιστώνει η Wall Street Journal, επικαλούμενη ως πηγή της τον Μοχάμαντ Ζαμάν Ουαζίρι, τον διοικητή του αφγανικού στρατού στα ανατολικά της χώρας.

Η ανακωχή βοήθησε το Ισλαμικό Κράτος να αναδιοργανωθεί και να επικεντρωθεί στον πόλεμο ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις στις επαρχίες Νανγκαράρ και Κουνάρ, στα ανατολικά, που παλαιότερα ήταν προπύργια της Αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος για τη χρηματοδότησή του στο Αφγανιστάν έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του την παραγωγή ηρωίνης στις περιοχές που κατέχει όπως και τη διακίνηση της.

Μετά τα σημαντικά πλήγματα που υπέστη η οργάνωση στη Συρία από ρωσικούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό το λαθρεμπόριο πετρελαίου που διεξήγαγε η οργάνωση με την Τουρκία, οι τζιχαντιστές στράφηκαν στον έλεγχο της παραγωγής και διακίνησης της ηρωίνης.

Το Ισλαμικό Κράτος έκανε τζίρο τον τελευταίο χρόνο 1 δισ. δολάρια από την αφγανική ηρωίνη, σύμφωνα με την Ρωσική Ομοσπονδιακή Δίωξη Ναρκωτικών.

Το Ισλαμικό Κράτος διακινεί την ηρωίνη μέσω των εδαφών και των δικτύων που ελέγχει από την κεντρική Ασία στη Μέση Ανατολή.

Σχετικά άρθρα