Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χοντρά “καρφιά” Γιούνκερ για την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν

Χοντρά “καρφιά” Γιούνκερ για την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγκυρα, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν και σήμερα για τις συνέπειες τόσο μιας ενδεχόμενης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο και μιας ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία.

Στο χορό των δηλώσεων μπαίνει σήμερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική Tagesspiegel, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία στο προσφυγικό.

Υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται και με δύσκολους γείτονες, όπως την Τουρκία, «όχι επειδή αγαπάμε αυτές ή τις κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θα υπέφεραν σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει πάντως ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στο θέμα της βίζας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, υπογραμμίζει από την πλευρά του προς τη σημερινή Welt ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την περίπτωση αποτυχίας της προσφυγικής συμφωνίας. «Η συμφωνία με την Τουρκία», όπως υπογραμμίζει, «είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εντούτοις όχι το μοναδικό», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί».

Τα δύο τελευταία χρόνια άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει συντελεστεί εν γένει σημαντικό έργο στο πεδίο αυτό στην ΕΕ. «Σε χρόνο ρεκόρ ενός και πλέον χρόνου δρομολογήσαμε νομοθετήματα και την παροχή οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να στηρίζουμε τις χώρες μέλη στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αλλά και να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων στα σύνορά μας αλλά και με τους εταίρους μας».

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση του συμπεφωνημένου Plan A, δηλαδή η υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και όλων των υπολοίπων δράσεων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

Σε εξέλιξη στη Γερμανία ένας έντονος δημόσιος διάλογος τόσο για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όσο και για την προσφυγική συμφωνία, μια συζήτηση που πυροδότησαν τα μέτρα καταστολής της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κορυφαία στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Γερμανία προειδοποιούν για τις συνέπειες ενδεχόμενης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς τονίζει στην Welt της Κυριακής ότι «θα ήταν ανεύθυνο να εγκαταλειφθούν οι διμερείς σχέσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουμε προς τα πού θέλουμε να πάμε».

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ τονίζει ότι ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνιστούσε «διπλωματική ανοησία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η λογική και τα συμφέροντα των δυο πλευρών υπαγορεύουν την φραστική αποκλιμάκωση».

Υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντίθετα, τάχθηκε ο επικεφαλής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. «Μια κυβέρνηση που διώκει δημοσιογράφους, αποδομεί τη δικαιοσύνη, πετάει αντιπολιτευόμενους στη φυλακή και διεξάγει πόλεμο κατά του λαού της δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Linke προς τις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

Οι θέσεις αυτές φαίνεται να απηχούν και τις απόψεις των περισσοτέρων γερμανών πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Bild της Κυριακής, η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών και συγκεκριμένα το 66%, τάσσονται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα το 69% ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν τα δισεκατομμύρια για τη φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο επίσης ότι το 52% των Γερμανών ζητά να καταγγελθεί η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό.

Σχετικά άρθρα