Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν απαγχόνισε τον πυρηνικό επιστήμονα Σαχράμ Αμιρί – Αυλαία στο θρίλερ κατασκοπείας

Το Ιράν απαγχόνισε τον πυρηνικό επιστήμονα Σαχράμ Αμιρί – Αυλαία στο θρίλερ κατασκοπείας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ιράν, Κατασκοπεία, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Πυρηνική Ενέργεια, Σαχράμ Αμιρί,

Ο Ιρανός κουρδικής καταγωγής πυρηνικός επιστήμονας, Σαχράμ Αμιρί, που το 2009 είχε “εξαφανιστεί” στη Σαουδική Αραβία, αργότερα “εμφανίστηκε” στις ΗΠΑ και το 2010 επέστρεψε στο Ιράν, εκτελέστηκε από το καθεστώς της Τεχεράνης στις 3 Αυγούστου 2016.

Ο Σαχράμ Αμιρί ήταν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μαλέκ Αστάρ στην Τεχεράνη, ινστιτούτο υπό την αιγίδα των πανίσχυρων Φρουρών της Επανάστασης, και παράλληλα εργαζόταν για τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

Η ιστορία του Αμιρί έχει όλα τα στοιχεία ενός καθαρόαιμου θρίλερ κατασκοπίας.

Την Άνοιξη του 2009 είπε ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία, όπου κι “εξαφανίστηκε”.

Ένα χρόνο μετά εμφανίστηκε στις ΗΠΑ. Κυκλοφόρησαν τότε δύο βίντεο με τον ίδιο να δηλώνει εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Στο ένα ισχυριζόταν ότι τον είχαν απαγάγει πράκτορες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι τον πίεσαν να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στο άλλο βίντεο δήλωνε ότι βρισκόταν στις ΗΠΑ με τη δική του θέληση.

Τον Ιούλιο του 2010, ο Σαχράμ Αμιρί εμφανίστηκε στην Πρεσβεία του Πακιστάν, στην Ουάσιγκτον, και ζήτησε βοήθεια για να επιστρέψει στην Τεχεράνη.

Το πώς κατάφερε να φτάσει στην Πρεσβεία του Πακιστάν είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.

Σύμφωνα με τον τότε εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Πακιστάν στην Ισλαμαμπάντ, Αμπντούλ Μπαζίτ, ο Αμιρί «αφέθηκε από κάποιους» και στη συνέχεια του προσφέρθηκε άσυλο.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε τότε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Αμιρί συνοδευόταν από Αμερικανούς πράκτορες, απόδειξη της ήττας της CIA και της άδοξης για τις ΗΠΑ κατάληξης που είχε η επιχείρηση απαγωγής του Αμιρί από τη Μεδίνα, την οποία είχε επισκεφθεί ως προσκυνητής.

Σύμφωνα πάλι με τους Ιρανούς, ο Αμιρί σε συνέντευξή του προς τους ίδιους εμφάνισε όντως τον εαυτό του θύμα απαγωγής των μυστικών υπηρεσιών και εξήγησε την απελευθέρωσή του ως αναγκαστική προκειμένου να μη διασυρθεί η αμερικανική κυβέρνηση στην κοινή γνώμη.

Κατέφυγε στην Πρεσβεία του Πακιστάν γιατί στις ΗΠΑ η ιρανική Πρεσβεία έχει κλείσει από το 1980 και η ντε φάκτο διπλωματική εκπροσώπηση του Ιράν στις ΗΠΑ γίνεται από το Τμήμα Ιρανικών Συμφερόντων της πακιστανικής πρεσβείας.

Όταν γύρισε στο Ιράν έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία είπε στους δημοσιογράφους ότι τον είχαν απαγάγει, βασανίσει και δωροδοκήσει για να συνεργαστεί με τη CIA, αλλά αρνήθηκε.

Μετά την επιστροφή του στο Ιράν, αμερικανικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι πήγε στις ΗΠΑ με τη βοήθεια της CIA, αλλά επέμεναν ότι τον είχαν μεταφέρει με τη θέλησή του.

Αμερικανός αξιωματούχος, που είχε μιλήσει στο Αλ Τζαζίρα, ισχυρίστηκε ότι ο Αμίρι εισήλθε ελευθέρως στη χώρα, σπούδαζε ελεύθερος στη χώρα κι αποφάσισε αυτοβούλως να εγκαταλείψει τη χώρα κι απλώς αποφάσισε να συκοφαντήσει τη χώρα που τον φιλοξενούσε.

Άλλοι λένε ότι αναγκάστηκε να γυρίσει στο Ιράν διότι το καθεστώς της Τεχεράνης βασάνιζε και κακοποιούσε τους συγγενείς του.

Παρά την “αφήγηση” ότι τον απήγαγαν, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης. Για λόγους που δεν έχουν γίνει ξεκάθαροι, η ποινή του μετατράπηκε σε θανατική και η οικογένειά του ειδοποιήθηκε μια ημέρα πριν την εκτέλεσή του.

Θανατώθηκε δια απαγχονισμού. Το νεκρό του σώμα παραδόθηκε στην οικογένειά του κι έφερε σημάδι από το σκοινί στο λαιμό.

Σχετικά άρθρα