Μια ιστορία με πολλή βρωμιά, νεποτισμό κι έναν «βασιλιά των σκουπιδιών». Η Ρώμη πνίγεται στα σκουπίδια. Και η νέα δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες προσδοκίες.
Ο ήλιος πυρπολεί τον ουρανό, η δυσωδία φθάνει μέχρι τα ουράνια. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ρώμης έχουν εγκαταλείψει την πόλη, μόνο τουρίστες σεργιανίζουν μέσα στην κάψα. Περνάνε μπροστά από βουνά σκουπιδιών που ορθώνονται σε κάθε γωνιά.
Ένα γιορτινό τραπέζι για αρουραίους, ποντικούς και γλάρους. Αδιάφορο σε ποιο σημείο της Ρώμης βρίσκεται κανείς, τα σκουπίδια δεν κάνουν διαχωρισμούς ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ανάμεσα σε κέντρο και περιφέρεια.
Η δημοτική Εταιρεία Επεξεργασίας Απορριμμάτων AMA υπολόγισε στα τέλη Ιουλίου ότι κάθε μέρα στοιβάζονται στους δρόμους άλλοι 200 με 300 τόνοι σκουπίδια.
Για τη νέα δήμαρχο της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι είναι το πρώτο τεστ για το αν θα ξαναδώσει στην πόλη την παλιά της λάμψη, όπως είχε υποσχεθεί.
Χρόνια, δομικά προβλήματα
Το πρόβλημα δεν είναι τα απορριμματοφόρα, αυτά περνάνε ακόμα και δυο φορές τη μέρα. Το πρόβλημα έγκειται στις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται τα μισά μόνο από τα σκουπίδια που προβλέπεται.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την κλασική συνήθεια των Ιταλών να πετάνε τα σκουπίδια στον δρόμο και να μην καθαρίζουν τις εισόδους τους.
Οι κρίσεις των σκουπιδιών δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ιταλία, η Νάπολη στον νότο έχει γράψει ιστορία στον τομέα αυτό. «Στη Ρώμη παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο», λέει ο καθηγητής Αλεσάντρο Μαρανγκόνι που ασχολείται με τη διαχείριση απορριμμάτων.
«Είναι λίγο αστείο να καθιστά κανείς τη σημερινή κυβέρνηση υπεύθυνη για προβλήματα που είναι πολύ παλιότερα». Κατά τη γνώμη του ένα από τα καίρια προβλήματα είναι η αναποτελεσματικότητα του δημοσίου, ο νεποτισμός στις εταιρείες επεξεργασίας σκουπιδιών και εν μέρει οι δομές που λειτουργούν με τις μεθόδους της μαφίας.
Το ντεμπούτο της Βιρτζίνια Ράτζι
Και τί κάνει η δήμαρχος Ράτζι που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο και υποσχέθηκε να λύσει πρώτα απ’ όλα το πρόβλημα των σκουπιδιών;
Πριν από μερικές εβδομάδες η πολιτικός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων επισκέφθηκε ακολουθούμενη από τις κάμερες το προάστιο Τορ Μπέλα Μονάκα, όπου διάφορα παιδιά είχαν μετρήσει δεκάδες ποντικούς μπροστά σε ένα βουνό σκουπιδιών και είχαν βάλει το βίντεο στο διαδίκτυο.
Η Ράτζι υποσχέθηκε αυστηρότερες ποινές για τους υπεύθυνους, έστειλε μάλιστα ειδική ομάδα κρούσης για να καθαρίσει το σκουπιδαριό από τις όχθες του Τίβερη.
Η εύελπις δήμαρχος όμως δεν έδειξε ιδιαίτερα οξυμμένο πολιτικό αισθητήριο. Έκανε εντεταλμένη για οικολογικά ζητήματα του δήμου την πολιτική φίλη της Πάολα Μουράρο.
Μόνο που η Μουράρο είχε διατελέσει επί 12 συναπτά έτη σύμβουλος της εταιρείας AMA. Με άλλα λόγια εισέπραξε συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ αμοιβές, αλλά τα βουνά των σκουπιδιών στην πόλη αυγατίστηκαν.
Οπότε η δήλωση της κ. Μουράρο ότι «θα απελευθερώσει τη δημοτική επιχείρηση από όσους την οδήγησαν στην κατάρρευση» ηχεί σαν κακόγουστο αστείο. Συν τω ότι θέλει να επιφορτίσει με τον καθαρισμό της κόπρου του Αυγεία τον αυτόκλητο «βασιλιά των σκουπιδιών» Μάνλιο Τσερόνι, σε βάρος του οποίου διεξάγονται έρευνες για οικολογικά αδικήματα.
Το νέο σύνθημα στον δήμο της Ρώμης είναι «όλα πεντακάθαρα μέχρι τις 20 Αυγούστου! Μπορεί και να πετύχει, με τη βοήθεια του Θεού. Η πόλη αδειάζει ούτως ή άλλως κάθε χρόνο πριν και μετά της Παναγίας!
ΠΗΓΗ: dpa, dw.com