Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νετανιάχου – Αναστασιάδης: “Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι στην ενέργεια και στην ασφάλεια”

Νετανιάχου – Αναστασιάδης: “Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι στην ενέργεια και στην ασφάλεια”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ισραήλ, Κύπρος, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Την πέμπτη συνάντησή τους μέσα σε έναν χρόνο είχαν στα Ιεροσόλυμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Οι δύο ηγέτες είχαν τετ α τετ και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ενέργεια, η ασφάλεια, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ «μοιράζονται κοινές προκλήσεις, αλλά και κοινές ευκαιρίες» στη συνεργασία για την ασφάλεια, στο φυσικό αέριο, στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, στο εμπόριο, στον τουρισμό και άλλους τομείς.

«Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι που συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων από την ενέργεια, στην ασφάλεια με έναν πολύ ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο», είπε με τη σειρά του ο κ. Αναστασιάδης.

Θέμα των συνομιλιών ήταν, επίσης, και η προετοιμασία της τρίτης συνάντησης κορυφής Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος, η οποία θα γίνει αργότερα φέτος στα Ιεροσόλυμα.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλής δουλειάς που κάναμε μαζί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες μας», ανέφερε σε δηλώσεις του από το Ισραήλ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τις οποίες έκανε πριν τη συνάντηση με τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε, «Μοιραζόμαστε κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ, μετέβη την Κυριακή στις 7 το απόγευμα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της χώρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε, «είναι χαρά να υποδέχομαι ξανά τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον καλό μου φίλο Νίκο, είναι θαυμάσιο που σε ξαναβλέπω, καθώς και την αντιπροσωπεία σας στην Ιερουσαλήμ. Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δύο μικρές δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μοιραζόμαστε επίσης κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες στη συνεργασία για την ασφάλεια, στο φυσικό αέριο, στην αντιμετώπιση επείγουσων καταστάσεων, το εμπόριο, τον τουρισμό και πολλούς τομείς».

Αναφέρθηκε ακόμη, στη δασική πυρκαγιά του 2010 και την κοινή άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιών με την Ελλάδα.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι το 2010 όταν αντιμετωπίσαμε μια τρομερή δασική πυρκαγιά η πρώτη χώρα που κάλεσα ήταν η Κύπρος που προσφέρθηκε να στείλει αεροπλάνο και το έπραξε και ήταν προνόμιο να ανταποδώσω τον περασμένο μήνα όταν εσείς αντιμετωπίζατε μια τρομερή δασική πυρκαγιά και στείλαμε τα αεροπλάνα μας για να την κατασβήσουν».

»Τον περασμένο Απρίλιο τα δύο κράτη μαζί με την Ελλάδα διεξήγαγαν κοινή άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς για να ενισχύσουμε την περιφερειακή μας συνεργασία σε καταστάσεις κρίσεως και είναι ακριβώς αυτά που κάνουν οι φίλοι, έρχονται προς βοήθεια ο ένας του άλλου αλλά συνεργάζονται και σε καλούς καιρούς για να βελτιώσουν τα πράγματα. Και είναι για αυτό που είμαι ιδιαίτερα περήφανος που έχω την ευκαιρία να συνεχίσω το διάλογο που αρχίσαμε σε τριμερή βάση στη συνάντηση κορυφής της Λευκωσίας. Συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο και συνεχίζουμε να ανταλλάσσουμε επισκέψεις. Αλλά φυσικά όπως γνωρίζουμε ως ηγέτες δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη συνάντηση των ηγετών. Σε αυτό το πνεύμα σας καλωσορίζω ξανά».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε «είναι με χαρά που βρίσκομαι ξανά στην Ιερουσαλήμ και που έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας πολλές από τις σημαντικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες».

Εξέφρασε μάλιστα και την ευγνωμοσύνη του για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε το Ισραήλ, κατά τις πρόσφατες τρομακτικές δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο.

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους επαγγελματίες άνδρες και γυναίκες που έσπευσαν να μας βοηθήσουν. Τους πιλότους, το προσωπικό εδάφους, το βοηθητικό προσωπικό και τους αξιωματικούς τους που με ταχύτητα προσέτρεξαν, ήρθαν στην Κύπρο και μας βοήθησαν σε μια ώρα ανάγκης.

»Υπό τη σκιά της φυσικής καταστροφής, θα πρέπει να επισημάνω κάτι που μου έδωσε ελπίδα για το μέλλον: το γεγονός ότι το επίπεδο της αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έφρασε το επίπεδο όπου η αντίδραση είναι τόσο γρήγορη και ομαλή».

Πρόσθεσε ακόμη, «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλής δουλειάς που κάναμε μαζί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες μας», τονίζοντας ότι οι δυο χώρες είναι αξιόπιστες εταίροι, που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων. Από την Ενέργεια στην Ασφάλεια με ένα πολύ ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο».

Ο κ. Αναστασιάδης, δήλωσε μάλιστα ότι έχουν ενισχυθεί οι τομείς συνεργασίας των δυο χωρών, από τον τουρισμό, στην παιδεία και στις επιχειρήσεις.

«Αυτή η κοινή γλώσσα μάς καθιστά ικανούς να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον σε αυτούς τους καιρούς των προκλήσεων, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόσες επιθέσεις κατά των κοινών μας αξιών. Αυτό είναι μια πραγματικότητα για την περιοχή μας αλλά και για πολλά μέρη του κόσμου. Οι συχνές μας συναντήσεις – αυτή είναι η 5η μέσα σε ένα χρόνο – οι συχνές μας τηλεφωνικές επικοινωνίες και η διαφάνεια που μας χαρακτηρίζει είναι σημαντικά για τη στρατηγικής επιλογής συνεργασία μας και σημαντικά στην αλληλοκατανόηση των αναγκών των λαών και των κρατών μας. Δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω ότι την περασμένη βδομάδα έλαβαν χώρα σχεδόν 80 πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Σε μια βδομάδα, 80 πτήσεις».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, «Σε αυτό το πνεύμα προσβλέπω στη συνάντηση μας σήμερα, για να συζητήσουμε το πώς να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις στους τομείς της Ενέργειας, της Ασφάλειας, της Οικονομίας και του Εμπορίου.

«Να ανταλλάξουμε απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις.

«Να σας ενημερώσω για τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό πρόβλημα, και φυσικά για να προετοιμαστούμε για την επόμενη τριμερή συνάντηση που θα γίνει αργότερα φέτος, στην Ιερουσαλήμ, με τους Έλληνα συνάδελφο μας, ώστε να συνεχίσουμε τη δουλειά που αρχίσαμε τον Ιανουάριο, στη Λευκωσία».

Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, μαζί με τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών παρακάθισαν σε σύσκεψη.

Πριν από την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Δευτέρα.

Σχετικά άρθρα