Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την Τετάρτη επαναφέρει τη θανατική ποινή ο Ερντογάν;

Την Τετάρτη επαναφέρει τη θανατική ποινή ο Ερντογάν;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Θανατική Ποινή, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πραξικόπημα Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ως προαναγγελία επαναφοράς της θανατικής ποινής εκλαμβάνεται από πολλούς η αινιγματική ρήση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για “σημαντική απόφαση” η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος, έκανε λόγο για ανακοίνωση μίας “σημαντικής απόφασης” μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Αν και δεν κατονόμασε την απόφαση, πολλοί εκτιμούν ότι σχετίζεται με την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Η πεποίθηση αυτή εντείνεται και από τις αναφορές και αιχμές του Τούρκου πρωθυπουργού, Γιλντιρίμ, για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

“Θα επιβληθεί η πιο βαριά υπάρχουσα ποινή για τη φονική αυτή πρωτοβουλία. Κι αν δεν αρκεί η υπάρχουσα ποινή, να είναι ήσυχο το έθνος, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε την αναγκαία ρύθμιση” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ.

Η όλη συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής διεξάγεται και συντηρείται από το καθεστώς Ερντογάν εν μέσω πραξικοπήματος με πρόσχημα την οπερέτα πραξικοπήματος της Παρασκευής, και ενώ έχει εξαπολυθεί πρωτοφανές πογκρόμ διώξεων όλων των αντιφρονούντων και επικριτών του καθεστώτος από τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό (Δικαιοσύνη, Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, Δημόσιο).

Την ίδια ώρα, σφοδρή είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να καλούν τον Ερντογάν να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή, καθώς κάτι τέτοιο θα θέσει εν αμφιβόλω τόσο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο και την ίδια τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως επιδιώκει να στειλει παρατηρητές για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συλληφθέντων.

Σχετικά άρθρα