Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιος είναι ο Γκιουλέν που κατηγορεί ο Ερντογάν ότι έκανε το πραξικόπημα

Ποιος είναι ο Γκιουλέν που κατηγορεί ο Ερντογάν ότι έκανε το πραξικόπημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Πραξικόπημα Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν στο παρελθόν σύμμαχος του Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν το 2013 όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει επισήμως τρομοκρατική οργάνωση το θρησκευτικό κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και μάλιστα την Παρασκευή η κυβέρνηση Ερντογάν ζήτησε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αποστρατεύσει αξιωματικούς που ήταν φιλικά διακείμενοι στον Γκιουλέν.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του για ένα όλο και πιο αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης, έχει χαρακτηρίσει από καιρό τον κ. Γκιουλέν τρομοκράτη. Προσπαθεί να εξαλείψει την επιρροή του ιμάμη, που έχει οικοδομηθεί χάρη σε δίκτυο σχολείων και εταιρειών στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο σήμερα αλλά καιρό τώρα κατηγορεί τον κ. Γκιουλέν ότι συνωμοτεί για να τον ανατρέψει, μέσω των υποστηρικτών του στα μέσα ενημέρωσης, στο δικαστικό σώμα και στην παιδεία. Ο κ. Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Οι δυο τους ήταν σύμμαχοι κατά των κοσμικών κεμαλιστών επί σχεδόν μια δεκαετία, μέχρι που η αστυνομία και εισαγγελείς που θεωρήθηκαν συμπαθούντες του κ. Γκιουλέν άρχισαν έρευνα για διαφθορά στον ενδότερο κύκλο του τότε πρωθυπουργού κ. Ερντογάν το 2013, 11 χρόνια αφότου το κόμμα AKP είχε ανέβει στην εξουσία.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και πάνω από 17 χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, κηρύσσει το σουνιτικό Ισλάμ μαζί με μήνυμα διαθρησκευτικού διαλόγου. Το κίνημά του, γνωστό ως «Χιζμέτ» (Υπηρεσία), δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ασία και στην Αφρική.

Σχετικά άρθρα