Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Το Ισλαμικό Κράτος στη Μανμπίτζ ή θα παραδοθεί ή θα πεθάνουν όλοι”

“Το Ισλαμικό Κράτος στη Μανμπίτζ ή θα παραδοθεί ή θα πεθάνουν όλοι”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Ο δρ. Νασίρ Χατζί Μανσούρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μίλησε την Τρίτη στο ARA News σχετικά με την εξέλιξη της πολιορκίας της Μανμπίτζ.

Η Μανμπίτζ βρίσκεται στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, 30 χλμ δυτικά του Ευφράτη, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

“Το Ισλαμικό Κράτος μάχεται σθεναρά μέσα στη Μανμπίτζ, πράγμα που καθυστερεί την επιχείριση”, είπε αναφερόμενος στην εκστρατεία – πολιορκία απελευθέρωσης της πόλης που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου.

Επίσης, οι τζιχαντιστές σκοτώνουν τους πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Είναι μια στρατηγικής σημασίας μάχη και διαφορετική από τις μάχες για την Τελ Αμπιάντ και τη Σαντάντι [όπου το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε]”.

Η διαφορετικότητα έχει να κάνει με ότι εάν χαθεί η Μανμπίτζ για το Ισλαμικό Κράτος, η οργάνωση ουσιαστικά χάνει τον έλεγχο σε όλα τα εδάφη στο Χαλέπι που κατέχει και συνάμα αποκόπτεται από τις οδούς ανεφοδιασμού της από την Τουρκία.

“Εάν η επιχείρισή μας στεφθεί με επιτυχία, θα αποκοπεί το Ισλαμικό Κράτος από την Τουρκία”, επεσήμανε.

Τις τελευταίες ημέρες οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να σπάσουν την πολιορκία της πόλης και από τις τέσσερις πλευρές της, αλλά απέτυχαν.

Παρ’ όλα αυτά, η προώθηση των SDF μέσα στην πόλη γίνεται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των πολλών παγίδων με εκρηκτικά που έχουν σπείρει οι τζιχαντιστές και επειδή χρησιμοποιούνται οι άμαχοι ως ανθρώπινες ασπίδες.

“Αυτό έχει γίνει μεγάλο εμπόδιο, επειδή οι SDF δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βαρέα όπλα και πυροβολικό και ο Διεθνής Συνασπισμός έχει ελαχιστοποιήσει τις αεροπορικές του επιδρομές”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, το Ισλαμικό Κράτος έχει σκάψει τούνελ και χρησιμοποιεί τα σπίτια ως οχυρώματα.

“Ορισμένες φορές οχυρώνονται σε ένα σπίτι, μας πολεμούν, ύστερα φοράνε πολιτικά ρούχα και πάνε σε άλλο σπίτι. Ο Συνασπισμός δεν μπορεί να τους βομβαρδίσει επειδή δεν ξέρουμε εάν είναι πολίτες”.

manbij_map Στον χάρτη που δείχνει τις οδομαχίες μέσα στη Μανμπίτζ, οι κίτρινες σημαίες είναι οι κουρδικές δυνάμεις και οι μαύρες οι τζιχαντιστές.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη ο Διεθνής Συνασπισμός ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε 14 αεροπορικά χτυπήματα στη Μανμπίτζ, χτύπησε εννέα μονάδες των τζιχαντιστών και κατέστρεψε 17 οχυρωματικές θέσεις τους, ενώ βομβαρδίστηκε ένας κόμβος επιμελητείας και ένα πυροβόλο.

Ο εκπρόσωπος των SDF πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν τουλάχιστον 70 πολίτες που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη.

“Μια οικογένεια προσπαθούσε να αποδράσει από τη Μανμπίτζ, τους έπιασαν και τους σκότωσαν. Πολλοί σκοτώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ οδηγούσαν για να φύγουν”.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Ισλαμικό Κράτος:

“Ή θα παραδοθούν ή θα μας πολεμήσουν μέχρι να πεθάνουν όλοι”. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει επιλέξει τη δεύτερη εκδοχή.

manbij Πολεμικός χάρτης της πολιορκίας της Μανμπίτζ. Με κίτρινο χρώμα οι Κούρδοι, με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος.

Η Μανμπίτζ είναι στρατηγικής σημασίας στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και οι τζιχαντιστές τη χρησιμοποιούσαν ως πρώτο σταθμό υποδοχής των ξένων εθελοντών που έρχονταν, μέσω Τουρκίας, για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Με την πολιορκία της Μανμπίτζ και την αναμενόμενη απελευθέρωσή της το Ισλαμικό Κράτος αποκόπτεται από τον «έξω κόσμο» μέσω Τουρκίας.

Ο πληθυσμός της Μανμπίτζ αποτελείται από Κούρδους, Άραβες και Κιρκάσιους. Επικρατούσα θρησκεία στην πόλη είναι το σουνιτικό Ισλάμ.

Σχετικά άρθρα