Σύμφωνα με δημοσίευμα του AlBawaba, οι σε ηλικία γάμου γυναίκες στη Σαουδική Αραβία (δηλ. όσες είναι άνω των 15 ετών), ήταν 2.099.750 το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι στατιστικές Αρχές του μεσαιωνικού θεοκρατικού βασιλείου.
Ότι τα κορίτσια άνω των 15 θεωρούνται σε ηλικία γάμου αναφέρεται στο αραβικό δημοσίευμα και στις αραβικές στατιστικές και έχει να κάνει με τα δικά τους ήθη και έθιμα.
Από την άλλη, ο αριθμός των ανδρών μεταξύ 15 και 39 ετών, που ουδέποτε παντρεύτηκαν, είναι στους 107.673.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν 20 φορές περισσότερες ελεύθερες γυναίκες από άνδρες, ή να το πούμε αλλιώς, για κάθε ελεύθερο άνδρα αντιστοιχούν 20 ελεύθερες γυναίκες.
Το 2014 η αναλογία ήταν μικρότερη. Υπήρχαν 1,4 εκ. ελεύθερες γυναίκες και 600.000 ελεύθεροι άνδρες.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ η πλειονότητα των ανδρών βρήκε γυναίκα και παντρεύτηκε, ο αριθμός των ελεύθερων γυναικών αυξήθηκε ραγδαία μέσα σε μόλις μία χρονιά.
Ο Αμπντουλάχ Ομπαΐν Αλ Ομάρι, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Βασιλέας Σαούντ, είπε ότι πολλές γυναίκες σήμερα στη Σαουδική Αραβία δεν παντρεύονται για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.
Οι σύγχρονες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία επιθυμούν να εργαστούν και αποζητούν οικονομική ανεξαρτησία. Αυτό τις κάνει να αναβάλλουν τον γάμο για μετά τις σπουδές τους ή ακόμα και ύστερα από την εύρεση εργασίας.
Επίσης, η Σαουδική Αραβία πλήττεται και από ακρίβεια ενώ οι μισθοί των νέων είναι χαμηλοί.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι ορισμένες οικογένειες δεν επιτρέπουν στις κόρες τους να πάρουν όποιον κι όποιον αλλά μόνο άνδρες που προέρχονται από συγκεκριμένες φυλές.
Ωστόσο, να επισημάνουμε εδώ, ότι ανεξάρτητα από τους παραπάνω λόγους που παραθέτουν οι Σαουδάραβες, το ζήτημα που προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι γεννάνε πολλές κόρες και όχι αρκετούς γιους.
Ακόμα κι εάν ο κάθε καλός μουσουλμάνος single πάρει τις τρεις γυναίκες που του αναλογούν, εδώ τα στοιχεία αναφέρουν ότι για κάθε έναν ελεύθερο άνδρα αντιστοιχούν 20 γυναίκες. Είναι πολλές γυναίκες.
Τόσες πολλές γυναίκες που πραγματικά έχουν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα αφενός μεν για το πώς όλες αυτές θα βρουν ταίρι και αφετέρου, πώς οι άνδρες θα συνεχίσουν να το “παίζουν” αφέντες σε μια ταχέως θηλυκοκρατούμενη κοινωνία.