Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι συζήτησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί για τους εποίκους που θα πάρουν κυπριακή υπηκοότητα

Τι συζήτησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί για τους εποίκους που θα πάρουν κυπριακή υπηκοότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Τούρκοι,

Τα κεφάλαια της ιθαγένειας και των βασικών ελευθεριών συζήτησαν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση των ηγετών εντός Ιουλίου και απομένουν έως το τέλος του μήνα άλλες τέσσερις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και δημιουργική.

Επανέλαβε ακόμη ότι ο στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και ει δυνατόν μέσα στο 2016, αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες κανενός, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα δικαιώματα του άλλου.

Εξέφρασε την ευχή «να είχαμε την ίδια αντιμετώπιση σε άλλα εξίσου σοβαρά θέματα όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

Κληθείς να πει αν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών μέχρι και σήμερα ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος σε ένα αριθμό κεφαλαίων και επιφυλακτικός σε κάποια άλλα σημαντικά θέματα όπου υπάρχουν και βασικές διαφορές.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θέση του κ. Ακιντζί είναι ότι δεν θα σταλεί κανένας έποικος πίσω στην Τουρκία, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καθορίζεται ο αριθμός, ποιοι θα είναι οι έχοντες το δικαίωμα να έχουν την κυπριακή υπηκοότητα».

Ερωτηθείς αν η αναλογία είναι 4 προς 1 (για κάθε τέσσερις Έλληνες υπηκόους που θα αποκτούν Κυπριακή ιθαγένεια, θα λαμβάνει ένας Τούρκος), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «πολύ – πολύ πλησίον στο 4:1, με μια ελάχιστη απόκλιση».

Ερωτηθείς αν οι βασικές ελευθερίες είναι διασφαλισμένες, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

Σε ερώτηση αν με την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων τον Ιούλιο θα διαφανεί το πού οδεύουμε, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν θα πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα στο διάλογο.

Σχετικά άρθρα