Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άνεμος ψυχρού πολέμου με το ΝΑΤΟ να “πολιορκεί” τη Ρωσία

Άνεμος ψυχρού πολέμου με το ΝΑΤΟ να “πολιορκεί” τη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βαλτική Θάλασσα, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Μόσχα, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Πολωνία,

Σε επιστροφή στο ψυχροπολεμικό κλίμα του ’70 και του ’80 παραπέμπει η σημερινή Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, την ώρα που οι σχέσιες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Μόσχα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα βρεθούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα, με τις εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ ωστόσο και τις σχέσεις με το Μόσχα να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη συνεδρίαση.

Ένα από τα ζητήματα που θεωρείται ότι θα ληφθούν αποφάσεις είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και εν γένει η περιφερειακή ασφάλεια σε όλη τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών πυρήνων και των λαθροδιακινητών.

Ωστόσο, δεδομένο θεωρείται σύμφωνα με γεωστρατηγικούς αναλυτές ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει στην σημαντικότερη απόφαση που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών του στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία (Βαλτικές χώρες και Πολωνία).

Ενδεικτική είναι και η επίθεση που εξαπέλυσε η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ εναντίον της Μόσχας με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα, τονίζοντας ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας στην Ανατολή, διότι όταν η ισχύς του δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων διακυβεύονται λόγω λόγων και πράξεων, τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη».

Η «ενίσχυση» αυτή είναι πρωτοφανής μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και η Γερμανία καλείται για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της, μετά τη βαριά ήττα του 1945, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν.

Θα συμμετάσχει συγκεκριμένα στη συγκρότηση τεσσάρων ταγμάτων (που θα αριθμούν από 600 έως 1.000 στρατιώτες), τα οποία θα αναπτύσσονται εκ περιτροπής από το 2017 στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Εχουν ήδη προηγηθεί τους τελευταίους μήνες μεγάλης κλίμακας πολεμικά γυμνάσια στην περιοχή, με αποκορύφωμα τη δεκαήμερη άσκηση «Ανακόντα» – τη μεγαλύτερη μετά το τέλος του… πρώτου Ψυχρού Πολέμου, πριν από 25 χρόνια.

Συμμετείχαν σε αυτήν 31.000 επίλεκτοι στρατιώτες από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων και χώρες που δεν είναι (ακόμη) μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γεωργία και η ΠΓΔΜ: όμως οι μισοί σχεδόν στρατιωτικοί (14.000) που πήραν μέρος ήταν Αμερικανοί.

Μεταξύ άλλων έγινε ρίψη 1.100 αλεξιπτωτιστών, νυχτερινή προσομοίωση «επιδρομής» 35 επιθετικών ελικοπτέρων και κατασκευάστηκε γέφυρα στον Βιστούλα για να περάσουν 300 βαρέα οχήματα στην άλλη όχθη…

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους, έχοντας κερδίσει σημαντικούς πόντους στη γεωπολιτική σκακιέρα τα τελευταία δύο χρόνια, κατηγορούν ευθέως το ΝΑΤΟ ότι με τις επιθετικές του κινήσεις συμπαρασύρουν τη Μόσχα σε μία νέα ψυχροπολεμική «κούρσα εξοπλισμών».

«Ο αντιρωσικός προσανατολισμός του ΝΑΤΟ εντείνεται. Δεν θα αφεθούμε να παρασυρθούμε σε αυτή τη μιλιταριστική φρενίτιδα τη στιγμή που εκείνοι φαίνεται ότι επιδιώκουν ακριβώς αυτό, να μας παρασύρουν σε μια δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών, χωρίς προοπτική, προκειμένου να υπονομεύσουν την οικονομική μας ανάπτυξη. (…) Ολα αυτά στοχεύουν στην κατάργηση της στρατιωτικής ισορροπίας που έχει επιτευχθεί στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικά άρθρα