Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι “μετριοπαθείς” μισθοφόροι των Τούρκων (FSA) πιάνουν Κούρδους για σκλάβους τους

Οι “μετριοπαθείς” μισθοφόροι των Τούρκων (FSA) πιάνουν Κούρδους για σκλάβους τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διεθνής Αμνηστία, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Όμηροι (Αιχμάλωτοι), Συρία, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι έχει στοιχεία για σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου από τους φιλότουρκους “μετριοπαθείς” ισλαμιστές, που επιτίθενται στους Κούρδους αμάχους στην υπό κουρδικό έλεγχο συνοικία Σεΐχ Μακσούντ, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Συνολικά, περισσότεροι από 800 πολίτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς των ισλαμιστών τους τελευταίους μήνες (από τον Φεβρουάριο του 2016) στη Σεΐχ Μακσούντ.

Οι επιθέσεις ενάντια στη Σεΐχ Μακσούντ πραγματοποιούνται κυρίως από ένοπλες τζιχαντιστικές συμμορίες που συμμετέχουν στη Συμμαχία Κατάκτησης του Χαλεπιού, όπως ονομάζονται. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η Μεραρχία 16, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που έχει συγκρουστεί άγρια με τις κουρδικές ομάδες.

Συνολικά 31 ένοπλες ομάδες και οργανώσεις της μισθοδοτούμενης από την Τουρκία “μετριοπαθούς” ισλαμιστικής αντιπολίτευσης συμμετέχουν στις μάχες στο Χαλέπι. Αυτοί επιτίθενται τόσο στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όσο και στους Κούρδους αντάρτες.

aleppo_7_july_2016 Πολεμικός χάρτης του Χαλεπιού. Με κόκκινο χρώμα οι συνοικίες που ελέγχει η κυβέρνηση, με πράσινο χρώμα οι συνοικίες που ελέγχουν από κοινού ο FSA και η Αλ Κάιντα και με κίτρινο χρώμα η κουρδική συνοικία Σεΐχ Μακσούντ.

Η Μεραρχία 16 έχει περικυκλώσει τη συνοικία Σεΐχ Μακσούντ από τα δυτικά και τα βόρεια από το 2016.

Εργαζόμενος σε νοσοκομείο εκστρατείας μέσα στη Σεΐχ Μακσούντ έδωσε στη Διεθνή Αμνηστία και τα ονόματα 25 πολιτών που απήχθησαν από τη Μεραρχία 16 μεταξύ των ετών 2012 και 2016.

“Οι κάτοικοι της Σεΐχ Μακσούντ είναι υποχρεωμένοι να περάσουν μέσα από συνοικίες του Χαλεπιού που τελούν υπό τον έλεγχο της Μεραρχίας 16 πριν φτάσουν στην Εφρίν [μια υπό κουρδικό έλεγχο πόλη στα βορειοδυτικά της επαρχίας του Χαλεπιού]. Πολλοί άνθρωποι απήχθησαν μεταξύ του 2013 και του 2015, έτσι λοιπόν οι κάτοικοι έπαψαν να παίρνουν το ρίσκο”, είπε ο εργαζόμενος του νοσοκομείου στη Διεθνή Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία κατάφερε να μιλήσει και με γυναίκες που απήχθησαν από τη Μεραρχία 16. Η Λάμια περιέγραψε στην Αμνηστία πώς η μητέρα της, Φαρίντα Σλεϊμάν, απήχθη από τη Μεραρχία 16 ενώ βρισκόταν στη συνοικία Σακάν Αλ Σαμπάμπι του Χαλεπιού και αγνοείται από τις 21 Αυγούστου 2013.

“Η μητέρα μου έφυγε από τη Σεΐχ Μακσούντ το πρωί για ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο σε μέρος της πόλης που ήταν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. Έφυγε από το σπίτι και δεν γύρισε ποτέ”, είπε.

“Τρεις ημέρες μετά ο αδελφός μου πήγε στη συνοικία Σακάν Αλ Σαμπάμπι να μάθει τι απέγινε η μητέρα μου. Μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι είχε καταφέρει να βρει τα κρατητήρια της Μεραρχίας 16. Ήταν η τελευταία φορά που άκουσα νέα του”, συμπλήρωσε.

Ο Χουσάμ, ένας Κούρδος, περιέγραψε πώς η μητέρα του, 60 ετών, απήχθη από τη Μεραρχία 16 στις αρχές του 2013.

“Η μητέρα και η αδελφή μου είχαν ξεκινήσει να πάνε στην Εφρίν όταν τις απήγαγαν σε ένα σημείο ελέγχου στη συνοικία Αλ Ασραφίεχ”, λέει και συνεχίζει:

“Ο ταξιτζής είχε προειδοποιήσει την αδελφή μου ότι πλησίασαν σε ένα μπλόκο που το έλεγχε η Μεραρχία 16. Η οργάνωση τις έπιασε μόλις ανακάλυψαν ότι ήταν από τη Σεΐχ Μακσούντ”.

“Ένας Κούρδος που αφέθηκε ελεύθερος πριν μερικούς μήνες μου είπε ότι η μητέρα μου και άλλες δύο Κούρδισσες εργάζονται στην κουζίνα ενός κέντρου κράτησης της Μεραρχίας 16. Χαίρομαι που είναι ζωντανή αλλά φοβάμαι να πάω και να ρωτήσω για εκείνη”, είπε.

Ο Άχμετ Μαχμούντ, 29 ετών, Κούρδος από την Κόμπανι μίλησε στο ARA News για το πώς συνελήφθη από τον οπλαρχηγό της Μεραρχίας 16, Χαλέντ Χαγιάνι, πριν μερικά χρόνια.

Ο Χαγιάνι σκοτώθηκε πέρσι σε μάχη με τον συριακό στρατό ενώ ο Μαχμούντ έμεινε κρατούμενος για δύο μήνες.

“Μας συνέλαβε ο FSA στο Χαλέπι όταν είχαμε πάει εκεί για να αγοράσουμε αυτοκίνητα. Όταν μας ρώτησαν που πηγαίναμε, είπα Μανμπίτζ, διότι δεν μπορούσα πω Κόμπανι, επειδή θα μας έπιαναν. Αλλά όταν είδαν στην ταυτότητά μου ότι ήμουν από την Κόμπανι, με έπιασαν”.

“Μας έκλεψαν τα αυτοκίνητα και όλα μας τα χρήματα. Μας κατηγόρησαν ή ότι είμαστε μέλη του PKK ή άνθρωποι της κυβέρνησης”, είπε.

Για δύο μήνες τον κράτησε ο FSA φυλακισμένο και τον βασάνιζε σε καθημερινή βάση.

“Μου πήραν 35.000 δολάρια και το αυτοκίνητό μου. Είναι απλά ληστές. Δεν κάνουν επανάσταση. Μια επανάσταση δεν κάνει τέτοια πράγματα, λεηλάτησαν όλα τα μαγαζιά και τις αγορές στο Χαλέπι”, πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα