Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Brexit: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα στη Βρετανία;

Brexit: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα στη Βρετανία;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο,

Η Βρετανία εισέρχεται σ΄ένα ανεξερεύνητο έδαφος καθώς η χώρα ξεκινά το ιστορικό της ταξίδι προς την έξοδο από την ΕΕ.

Ενδέχεται να υπάρξουν μια σειρά από πολιτικές ανατροπές καθώς η Βρετανία απελευθερώνεται από τα δεσμά των κανόνων των Βρυξελλών.

Τι θα πρέπει να κάνει η Βρετανία πριν εγκαταλείψει οριστικά το “ευρωπαϊκό μπλοκ”;

Τι θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι;

H Τερέζα Μέι (Theresa May), η Άντρεα Λίντσομ (Andrea Leadsom) και ο Μάικλ Γκοβ (Michael Gove) θα τοποθετηθούν και ξεδιπλώσουν τις σκέψεις τους και τα οράματά τους για την μεταευρωπαϊκή Βρετανία. Και οι τρεις διεκδικούν την πρωθυπουργική καρέκλα.

Ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον θα αναλάβει τα καθήκοντά του μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου και θα είναι υπεύθυνος για τις κινήσεις που θα κάνει και τον δρόμο που θα χαράξει για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ήδη γίνονται διεργασίες στο παρασκήνιο για το πώς η Βρετανία θα αποκτήσει ευνοϊκότερη θέση στις σκληρές επικείμενες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Όλιβερ Λέτγουιν (Oliver Letwin), στον οποίο έχει ανατεθεί να ηγηθεί της λεγόμενης ομάδας Brexit, δήλωσε ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του θα αποφασίσει τη στρατηγική εξόδου.

Ο υπουργός των Συντηρητικών, δήλωσε ότι προετοιμάζουν το έδαφος, ώστε η νέα κυβέρνηση να διεξαγάγει τις “περίπλοκες και επίπονες” διαπραγματεύσεις.

Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση μια ομάδας ειδικών που θα ερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές του Brexit.

Η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική ότι δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης απροόπτων πριν από τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Πίσω στις Βρυξέλλες, η ΕΕ θα συνθέσει μια διαπραγματευτική ομάδα για το Brexit η οποία θα αποφασίσει αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή η Επιτροπή θα ξεκινήσει τις συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker) έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε ανεπίσημη συνομιλία με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι θα συμβεί το φθινόπωρο;

Ο επόμενος Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για το πότε πρέπει να επικαλεστεί το άρθρο 50, το οποίο θα ξεκινήσει μετά από δύο χρόνια συνομιλιών από την έξοδο.

Η Λίντσομ θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, το συντομότερο δυνατόν, αλλά οι άλλοι υποψήφιοι θέλουν να το χρόνο τους και θα περιμένουν μέχρι το 2017.

Υπάρχει αβεβαιότητα για το τι ακριβώς θα συμβεί στη συνέχεια, επειδή η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στην ιστορία που χρησιμοποιεί αυτό το μηχανισμό για να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Πολλοί βουλευτές του Εργατικού κόμματος ζητούν την παραίτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν (Jeremy Corbyn), επειδή δεν πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να κερδίσει πρόωρες εκλογές.

Τι θα συμβεί το 2017;

Μόλις αρχίσει η επίσημη διαδικασία, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να διαπραγματευτεί τους όρους εξόδου του από την ΕΕ, καθώς και τη νέα σχέση του με το “Ευρωπαϊκή μπλοκ”.

Ταυτόχρονα, η Βρετανία πρέπει να κάνει εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο, πριν χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η Βουλή των Λόρδων διαπίστωσε (σύμφωνα με τον νόμο) ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “θα μπορούσε νόμιμα να ανατρέψει την απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ”, ακόμη και αφού ενεργοποιηθεί το άρθρο 50.

Σχετικά άρθρα