Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκική υπηκοότητα στους Σύρους πρόσφυγες υποσχέθηκε ο Ερντογάν

Τουρκική υπηκοότητα στους Σύρους πρόσφυγες υποσχέθηκε ο Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Λαττάκεια (Λαοδίκεια), Μετανάστες, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Αφού για λίγο το έπαιξε “μετανιωμένος” προς Ρώσους και Ισραηλινούς, ο ημίτρελος σουλτάνος της Άγκυρας “ξαναχτύπησε”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε τουρκική υπηκοότητα σε όσους Σύρους πρόσφυγες θα το ήθελαν.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δώσει τουρκική υπηκοότητα σε Σύρους ώστε τη μεθεπομένη του πολέμου να τους εμφανίσει ως “τουρκική μειονότητα” στη Συρία.

Ο ίδιος μάλιστα έχει ως στόχο του να εκτουρκίσει τη βορειοδυτική Συρία και συγκεκριμένα την επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε βάλει από την αρχή του πολέμου στη Συρία στόχο να ενσωματώσει στο “χαλιφάτο” του τις επαρχίες Λαττάκεια, Ιντλίμπ και Χαλέπι.

Η Ιντλίμπ είναι η μόνη που εξολοκλήρου σχεδόν ελέγχεται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και το Μέτωπο Αλ Νούσρα, δηλαδή την Αλ Κάιντα στη Συρία.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής Λαττάκειας ελέγχεται από την κυβέρνηση, ενώ στο Χαλέπι επικρατεί ένα χάος, με εδάφη της επαρχίας αλλά και την ίδια την πόλη του Χαλεπιού να ελέγχονται από την κυβέρνηση, το Ισλαμικό Κράτος, τους φιλότουρκους και τους Κούρδους.

Η κίνηση αυτή ενδέχεται επίσης να περιπλέξει περαιτέρω την αμφισβητούμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα για το προσφυγικό.

Μιλώντας στην πόλη Κίλις νότια της χώρας, όπου ο πληθυσμός έχει διπλασιαστεί από τους ανθρώπους που καταφθάνουν από την γειτονική Συρία προκειμένου να ξεφύγουν από τον πόλεμο, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επεξεργάζεται αυτό το σχέδιο.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν προσδιόρισε πόσοι από τους 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα, ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής και πόσο χρόνο θα διαρκεί η διαδικασία.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εγείρουν σειρά ερωτημάτων σχετικά με την εύθραυστη συμφωνία για τη συνδιαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί μεταξύ άλλων την απελευθέρωση της βίζας για σύντομη διαμονή Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα