Ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, κάλεσε το Σάββατο τις Ηνωμένες Πολιτείες να βάλουν ένα τέλος στην κατοχή του Αφγανιστάν.
Πρόκειται για το πρώτο επίσημο μήνυμα – διάγγελμα του Μουλά Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα από τότε που ορίστηκε ηγέτης της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Το μήνυμα δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα για συμβολικούς και θρησκευτικούς λόγους, αφού σε λίγες ημέρες τελειώνει το Ραμαζάνι με τη σημαντική για τους μουσουλμάνους θρησκευτική εορτή Εΐντ Αλ Φιτρ, όπου γιορτάζουν το τέλος τη νηστείας.
Επίσης, δίδεται δύο ημέρες μετά την επίθεση των Ταλιμπάν σε φάλαγγα με λεωφορεία που μετέφεραν Αφγανούς δόκιμους αστυνομικούς, χτύπημα από το οποίο σκοτώθηκαν 30 άνδρες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 70.
“Αποδεχτείτε την πραγματικότητα αντί της ανωφελούς χρήσης βίας και επίδειξης δύναμης… και βάλτε ένα τέλος στην κατοχή”, λέει στο μήνυμα – διάγγελμά του ο Μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.
“Το μήνυμά μας στους Αμερικανούς εισβολείς και στους συμμάχους τους είναι αυτό: Οι Αφγανοί μουσουλμάνοι ποτέ δεν φοβήθηκαν τη δύναμη ή τα στρατηγήματά σας. Θεωρούν το μαρτύριο [δηλ. τον θάνατο στη μάχη] εναντίον σας ως αγαπημένο σκοπό στις ζωές τους”, πρόσθεσε ο ηγέτης των Ταλιμπάν.
Δεν παρέλειψε να καλέσει τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία των Αμερικανών “βλάπτει τα κοινά μας συμφέροντα” και “αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή”.
“Σας αναμένουμε να ενώσετε τις φωνές σας με εκείνη των Αφγανών ώστε να μπει ένα τέλος στην κατοχή ή τουλάχιστον να μην προβαίνετε σε ενέργειες που συμβάλλουν στην παράταση της παρουσίας των Αμερικανών”, ζήτησε από τους γείτονες του Αφγανιστάν.
Πρόκειται για το πρώτο μήνυμα του νέου ηγέτη των Ταλιμπάν από τότε που διαδέχτηκε στην ηγεσία της οργάνωσης τον Μουλά Αχτάρ Μανσούρ, που σκοτώθηκε στο Πακιστάν από αμερικανική αεροπορική επιδρομή τον Μάιο του 2016.
Ο Μουλάς Αχτάρ Μανσούρ είχε αναλάβει ηγέτης των Ταλιμπάν τον Ιούλιο του 2015, διαδεχόμενος τον περιβόητο Μουλά Ομάρ, που είχε σκοτωθεί πριν δύο χρόνια επίσης στο Πακιστάν.