Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα, όπως προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ.
«Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες βράδυ στο Βερολίνο σε συζήτηση στρoγγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.
Αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μόνον όταν όλοι τηρούν τους κανόνες. Εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, «δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός».
Και οι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπεται μια χώρα να έχει έλλειμμα πάνω από το 60% του ΑΕΠ.
“Υπόθεση της Βρετανίας το Brexit”
Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα ο Σόϊμπλε δήλωσε ότι είναι θέμα της Μ. Βρετανίας πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα, «είναι δική της υπόθεση. Έντιμο θα ήταν όμως να αποφασίσει σε εύλογο χρόνο» .
Απέκλεισε δε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση πριν κατατεθεί επισήμως το σχετικό αίτημα.
«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά. Φυσικά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η πολιτική και οικονομική ζημιά από αυτήν την απόφαση να μην γίνει ακόμα μεγαλύτερη».
Από την βρετανική απόφαση δεν πρέπει να να προκύψει ντόμινο.
Ο Ζαν Άσελμπορν είπε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι Βρετανοί ήταν την Παρασκευή διστακτικοί, αλλά εν τω μεταξύ διαπίστωσαν ότι δεν είναι προ το συμφέρον τους να χάσουν χρόνο.
Ο Σόϊμπλε εξήγησε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ως αντίδραση στη διαδικασία αλλαγών στη ζωή των ανθρώπων. Όταν αλλάζουν όλα γρήγορα, τότε αναζητούμε ενστικτωδώς στήριγμα και ασφάλεια σε αυτό με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, στη χώρα και την περιοχή στην οποία ζούμε. Πρέπει τώρα να «συνδέσουμε σωστά» τον εθνικό δεσμό με την ευρωπαϊκή συμμετοχή, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση.