Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυξάνονται διαρκώς οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο – “Μιλιούνια” στη Λιβύη

Αυξάνονται διαρκώς οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο – “Μιλιούνια” στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Λαθρομετανάστες, Λιβύη, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Αυξάνονται συνεχώς οι μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία έβαλε φρένο στη διεύλευση του Αιγαίου.

«Έρχονται από τη Λιβύη στην Ιταλία 13 με 14 φορές περισσότεροι πρόσφυγες σε σχέση με όσους έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε γερμανικές εφημερίδες.

Όπως είπε, ο διάδρομος της κεντρικής Μεσογείου είναι πιο πολυσύχναστος από ποτέ. «Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας υπερβαίνει φέτος όλες τις άλλες παράνομες διελεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση», πρόσθεσε.

300.000 φτάνουν στις ακτές προς Ευρώπη

«Εάν οι μεταναστευτικές ροές από τη Δυτική Αφρική προς τη Λιβύη συνεχιστούν, τότε θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι 300.000 άνθρωποι θα κατευθυνθούν προς τις χώρες του Μάγρεμπ για να κατευθυνθούν μετά προς την Ευρώπη. Ο διάδρομος διευρύνεται», συνέχισε ο επικεφεαλής της Frontex.

Επιπλέον, η Αίγυπτος αναπτύσσεται σε συνεχώς σημαντικότερο σημείο διέλευσης προς την Ευρώπη.

Η Οδύσσεια από κει μέσω θαλάσσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και διαρκεί συχνά περισσότερο από 10 μέρες.

Ο διάδρομος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως από πρόσφυγες που προέρχονται από τη Δ. Αφρική και το Κέρας της Αφρικής.

«Στην Ερυθραία διώκονται άνθρωποι και υπάρχει μια στυγνή δικτατορία.

Οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν προστασίας», ενώ «από τη Σενεγάλη, την Γκάμπια την Ακτή Ελεφαντοστού και τον Νίγηρα φεύγουν λόγω της έλλειψης προοπτικής», είπε ο Λεντζέρι.

Ο επικεφαλής της Frontex επαίνεσε την πρόθεση της Κομισιόν να δώσει περισσότερες ευκαιρίες νόμιμης εισόδου σε πρόσφυγες από περιοχές οι οποίες πλήττονται από κρίση.

Αυτή η στάση είναι ορθή, τόνισε, «όχι μόνο για να προστατευθούν οι πρόσφυγες, αλλά επίσης και για να εμποδισθεί η είσοδος τρομοκρατών ή εγκληματιών».

Οι επιλογές που εξετάζονται είναι π.χ. «ειδικές ανθρωπιστικές πτήσεις από προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, της Τουρκίας ή της Ιορδανίας προς την Ε.Ε.»

Σχετικά άρθρα