Την πρώτη συνάντησή του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit θα έχει απόψε ο Ντέιβιντ Κάμερον, με τον ίδιο να έχει δηλώσει ότι σκοπός του είναι να ενημερώσει αναλυτικά τους εταίρους για τις εξελίξεις.
Ο κ. Κάμερον ξεκαθάρισε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η εκκίνηση της επίσημης διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δηλαδή η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι ευθύνη του διαδόχου του.
Η θέση αυτή συνάδει με τις εκπεφρασμένες προθέσεις των πολιτικών επικεφαλής του Brexit.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η σαφής δήλωση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο εκτός πλαισίου του Άρθρου 50 ανατρέπει τον σχεδιασμό τους.
Ο ηγέτης του Κοινοβουλίου Κρις Γκρέιλινγκ, από τα πιο υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη της εκστρατείας Leave είχε πολλές αναφερθεί σε πρόθεση έναρξης άτυπων διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, ώστε μαζί με τους όρους του διαζυγίου να γίνει και διαπραγμάτευση επί της νέας εμπορικής σχέσης των δύο πλευρών.
“Ο μεγαλύτερος πελάτης της ΕΕ είναι το Ηνωμένο Βασίλειο”
Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι, ο κ. Γκρέιλινγκ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΕΕ και ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις θα είναι «αμφίδρομη διαδικασία».
Όπως πρόσθεσε, θα προκληθεί «πραγματική ζημιά» στις ευρωπαϊκές αγορές αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε μία «λογική συμφωνία».
Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στην Daily Telegraph ο Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, που φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον, προκρίνει την ιδέα ενός μοντέλου «Νορβηγίας plus» για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ.
Αυτό, εξηγεί ο κ. Χαντ, θα σήμαινε πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά με διαπραγμάτευση κάποιων πρόσθετων αλλαγών στους κανόνες της ελεύθερης ενδοκοινοτικής μετανάστευσης.
Ο κ. Χαντ αναφέρει ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί ένας «λογικός συμβιβασμός» επί της ελεύθερης μετανάστευσης, ειδάλλως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει «κατάρρευση» λόγω των εντεινόμενων πιέσεων και αντιδράσεων.
Ο Βρετανός πολιτικός καταλήγει σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στην κρίση του βρετανικού λαού, είτε μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος είτε μέσω του μανιφέστο των Συντηρητικών σε πρόωρες εκλογές.
Η τοποθέτηση Χαντ ακολουθεί μία σειρά περισσότερο ή λιγότερο ξεκάθαρων τοποθετήσεων κορυφαίων πολιτικών τόσο της εκστρατείας Remain, όπως ο Κεν Κλαρκ, όσο όμως και της εκστρατείας Leave, όπως ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον και ο ευρωβουλευτής Ντάνιελ Χάναν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά.
Ο Φάρατζ καραδοκεί
Οι τοποθετήσεις των δύο τελευταίων προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος σχολίασε ότι διακρίνει με ανησυχία μία«απαράδεκτη» υπαναχώρηση των πολιτικών αυτών από τις προ-δημοψηφισματικές υποσχέσεις τους για διακοπή της ελεύθερης ενδοκοινοτικικής μετανάστευσης.
Στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του κ. Κάμερον, μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να επισπεύσει τη διαδικασία και να υπάρχει νέος Πρωθυπουργός έως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Επικρατέστερη τελική αντίπαλος του φαβορί Μπόρις Τζόνσον θεωρείται η Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.
Δύο νεότερα πρόσωπα, ο Υπουργός Εργασίας Στίβεν Κραμπ και ο Υπουργός Επιχειρήσεων Σατζίντ Τζαβίντ φέρονται να μελετούν κοινή κάθοδο στην κούρσα διαδοχής, ενώ με δήλωσή του στους Times την υποψηφιότητά του αποκλείει ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.
Παραδέχεται ότι δεν είναι αυτός που μπορεί να φέρει την ενότητα στο κόμμα. Εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι ο κ. Όσμπορν θα μπορούσε να στηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον, κάτι που θα έδινε τεράστια ώθηση στον τέως δήμαρχο Λονδίνου.
Το “κεφάλι” του Κόρμπιν ζητούν οι Εργατικοί
Προς επισημοποίηση της κούρσας διαδοχής του Τζέρεμι Κόρμπιν οδεύουν και οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από την παραίτηση της πλειοψηφίας των στελεχών του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου.
Οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος του καταλογίζουν «χλιαρή» εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και σημειώνουν ότι δεν έχει στόφα ηγέτη ώστε να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογική νίκη.
Σε μια έντονη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Κόρμπν κατηγορήθηκε από τον επικεφαλής της εκστρατείας των Εργατικών υπέρ της παραμονής στην ΕΕ Άλαν Τζόνσον ότι το γραφείο του έκανε «σαμποτάζ» στην προσπάθεια να πειστούν οι ψηφοφόροι των Εργατικών να μη στηρίξουν το Brexit.
Αποφασίστηκε δε να διεξαχθεί σήμερα μυστική ψηφοφορία επί πρότασης μομφής σε βάρος του Τζέρεμι Κόρμπιν, το αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί περίπου στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα.
Την ώρα της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, ωστόσο, έως και 3.000 μέλη του κόμματος, από την οργάνωση Momentum της αριστερής πτέρυγας, διαδήλωναν έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων με κεντρικό σύνθημα «Κρατήστε τον Κόρμπιν».
Ο ηγέτης των Εργατικών έχει πει ότι δε θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος σε όποια εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη. Ως πλέον πιθανή ανθυποψήφιά του αναδεικνύεται η παραιτηθείσα με δάκρυα σκιώδης Υπουργός Άμυνας Άντζελα Ιγκλ, αν και πολλά ονόματα πιθανών υποψηφίων έχουν πέσει στο τραπέζι.
Οι οίκοι αξιολόγησης πήραν το “όπλο” τους
Εν μέσω της πολιτικής αναταραχής, αλλά και των πιέσεων επί της στερλίνας και της αξίας των μετοχών του τραπεζικού και κατασκευαστικού τομέα κατά κύριο λόγο, δύο οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας το βράδυ της Δευτέρας.
Ο οίκος Standard & Poor’s από ΑΑΑ κατευθείαν σε ΑΑ και ο οίκος Moody’s από ΑΑ+ σε ΑΑ. Αμφότεροι οι οίκοι αξιολόγησης ωστόσο εκτίμησαν ότι δεν προβλέπεται ύφεση της βρετανικής οικονομίας.
Στη Σκωτία, εξάλλου, η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον θα μιλήσει το απόγευμα στο τοπικό κοινοβούλιο Χόλιρουντ ζητώντας εντολή για να «προστατεύσει» τη θέση της Σκωτίας στην ΕΕ. Το κόμμα της έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ακόμα και μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέλος, συγκέντρωση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει προγραμματιστεί για αργά το απόγευμα στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου και σε άλλες πόλεις.