Να στείλουν το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει ενωμένη, έστω και με 27 κράτη μέλη θα επιχειρήσουν οι αρχηγοί των κρατών που θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες, για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένει στην τήρηση σκληρής στάσης απέναντι στη Βρετανία και διαμήνυσε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων τη Δευτέρα ότι το Brexit πρέπει να είναι γρήγορο για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα, δήλωσε στο MNI υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν.
«Ο Γιούνκερ ήταν ξεκάθαρος ότι “έξω σημαίνει έξω” και ότι πρέπει να τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε αξιωματούχους που ήταν παρόν στην συνάντηση.
«Η συνάντηση στο Κολλέγιο ήταν τεταμένη και αρκετά συναισθηματική μετά την παραίτηση του Τζόναθαν Χιλ (σ.σ. του επιτρόπου του Ηνωμένου Βασιλείου), αλλά όταν άρχισε η συζήτηση για την προσέγγιση μας με την Βρετανία, κανείς δεν έφερε αντίρρηση στο Γιούνκερ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Πότε θα πατήσει το “κουμπί” η Βρετανία;
Ο κ. Γιούνκερ έχει δεχθεί σκληρή κριτική, κυρίως από το γερμανικό τύπο, για την χρήση υπερβολικά σκληρής γλώσσας μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Ακόμα και η Άγκελα Μέρκελ, αν και τόνισε πως η περίοδος αναμονής δεν πρέπει να είναι μακρά, διευκρίνισε πως περιμένει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μετά από κάποια χρονική περίοδο.
Αλλά ο κ. Γιούνκερ, σημείωσε ο αξιωματούχος, είπε στους Ευρωπαίους Επιτρόπους ότι η εκτίμηση του είναι πως «η Βρετανία θα προσπαθήσει και θα εκμεταλλευτεί πολιτικά την περίοδο μετάβασης χωρίς να κάνει επίκληση του άρθρου 50».
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε ένα ίχνος ελπίδας πως η Βρετανία μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεταβατική περίοδο για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση.
Αυτό θα αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη και την οικονομία της Ε.Ε. συνολικά», φέρεται να είπε ο κ. Γιούνκερ.
Ωστόσο οι 27 δεν αναμένεται να λάβουν από τον Ντ. Κάμερον το αίτημα αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50 στο αποψινό δείπνο.
Σε κάθε περίπτωση ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν θα περάσει και πολύ εύκολες ώρες στο δείπνο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αυξημένη ανεργία, λιτότητα, μνημόνιο και ουσιαστικά δεν επλήγη από την παράνομη μετανάστευση αλλά εγκλωβίστηκε σε εσωτερικά θέματα όπου χτυπήθηκε η ΕΕ.