Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, εκφράζοντας λύπη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία τον Νοέμβριο του 2015.
Η κίνηση, την οποία η Ρωσία θεωρούσε προαπαιτούμενο για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, έρχεται μετά τη μεγαλύτερη κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, τους τελευταίους μήνες.
Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να κριτικάρει έντονα τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία τόσο στο καθεστώς Άσαντ, όσο και στο συριακό κουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).
Η κίνηση αυτή του Ερντογάν εκτιμάται από τους γνωρίζοντες είτε ως μια προσπάθεια να “θολώσει” τα νερά, μέχρι να επανέλθει δριμύτερος, είτε ως μια απελπισμένη κίνηση αυτοταπείνωσης για να διασωθεί από τους σχεδιασμούς που υπάρχουν εις βάρος του.
Το BREXIT έχει “ερμηνευτεί” από διάφορα κέντρα εξουσίας εντελώς διαφορετικά από μια “κρίση” στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλοί εκτιμούν ότι η Τουρκία, ως περιφερειακή δύναμη, σπεύδει να κλείσει μέτωπα πριν ξεσπάσει πάνω της κάτι χειρότερο.
Βεβαίως το θέμα δεν είναι εάν ο Ερντογάν ζητά το έλεος της Μόσχας κι εάν θα το πάρει, αλλά τι έχει αποφασίσει η Ουάσιγκτον να κάνει με τον Ερντογάν.