Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό καρφί Ολάντ στο Βερολίνο που δηλώνει παρών μετά το Brexit

Σκληρό καρφί Ολάντ στο Βερολίνο που δηλώνει παρών μετά το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Παρίσι, Φρανσουά Ολάντ,

Σαφές μήνυμα ισότητας απέναντι στην ηγεμονική Γερμανία έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στο Βερολίνο στον απόηχο του Brexit.

Η παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας μονάχα τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς πραγματοποιήθηκε μετά τις διαβουλεύσεις με τον Ματέο Ρέντσι και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου και την αλλαγή ρότας της Ευρώπης.

Τι είπε λοιπόν ο Ολάντ; Ότι Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν να λάβουν πρωτοβουλία μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδους της χώρας τους από την Ε.Ε.

Κοντολογίς, ο Γάλλος Πρόεδρος έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Βερολίνο (αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που σε αντίστοιχη δήλωση κάλεσε τη Γερμανία να αναλάβει αυξημένο ρόλο στην ΕΕ) ότι το Παρίσι δηλώνει παρών και η τύχη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν θα αφεθεί στις ηγεμονικές βλέψεις των γερμανικών οικονομικών συμφερόντων.

«Μια χώρα φίλη, μια χώρα σύμμαχος με την οποία έχουμε τόσους δεσμούς, αποφασίζει να φύγει από την ένωσή μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούσαμε άφθαρτη, αδιάσπαστη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά τα εγκαίνια ενός μνημείου στο Ντιν-λε-Πλας, ένα μαρτυρικό χωριό όπου 27 άνθρωποι είχαν τουφεκιστεί στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία», πρόσθεσε.

«Χωριστά, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις (…) Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη», κατέληξε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει υιοθετήσει έναν μάλλον συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Λονδίνου, υποδέχεται το απόγευμα της Δευτέρας, στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Σχετικά άρθρα