Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ηλιολάτρες Κούρδοι Γιαζίντι ίδρυσαν κόμμα προσκείμενο στο PKK

Οι ηλιολάτρες Κούρδοι Γιαζίντι ίδρυσαν κόμμα προσκείμενο στο PKK
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαζίντι, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ),

Οι Κούρδοι ζωροαστριστές Γιαζίντι του βορειοδυτικού Ιράκ (της περιοχής Σιντζάρ ή Σινγκάλ) ανακοίνωσαν το Σάββατο την ίδρυση ενός νέου κόμματος με τίτλο “Απελευθερωτικό και Δημοκρατικό Κόμμα των Γιαζίντι”.

Το “Απελευθερωτικό και Δημοκρατικό Κόμμα των Γιαζίντι” συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και προέκυψε από τη συνένωση δύο προηγούμενων φίλα προσκείμενων στο PKK κομμάτων των Γιαζίντι, του “Κινήματος Ελευθερίας και Δημοκρατίας (TEV DA)” και της “Ελεύθερης Κοινότητας των Γιαζίντι στο Σιντζάρ”.

Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των ζωροαστριστών Γιαζίντι.

Όταν τον Αύγουστο το 2014 το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στα εδάφη τους, στο Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ, και οι Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν το έβαλαν στα πόδια, κατέβηκαν οι αντάρτες του PKK να προστατέψουν τους Γιαζίντι από τις σφαγές και τους βιασμούς.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο ιερό όρος των Γιαζίντι, στο όρος Σιντζάρ, όπου σύμφωνα με τις παραδόσεις τους έκατσε η κιβωτός μετά τον κατακλυσμό και εκεί υπάρχουν οι μεγάλοι ζωροαστρικοί ναοί τους, που το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να ισοπεδώσει, οι αντάρτες του PKK ήταν που υπερασπίστηκαν τα εθνικά ιερά.

Οι Γιαζίντι διατηρούν μια εκδοχή της αρχαίας εθνικής κουρδικής θρησκείας του Ζωροαστρισμού.

Το PKK προστατεύει τους ζωροαστριστές ως ζώσα παράδοση του κουρδικού εθνισμού πριν τον εξισλαμισμό των Κούρδων και απόδειξη της αρχαιότητας του έθνους τους.

Επίσης, πολλοί ηγέτες του PKK είναι ζωροαστριστές, αφού το αριστερό εθνικοαπελευθερωτικό αντάρτικο έχει αναπόφευκτα “συναντηθεί” με την αρχαία ηλιολατρική θρησκεία.

Η τοπική κουρδική κυβέρνηση του Μπαρζανί, στο ιρακινό Κουρδιστάν, η οποία είναι ένα κοτζαμπάσικο καθεστώς που θέλει να τα έχει “καλά με όλους” και να κάνει “δουλίτσες”, έχει ανησυχήσει από τη μεγάλη εξάπλωση του PKK και στα εδάφη του Ιράκ.

Στην ίδια την πρωτεύουσα των Γιαζίντι, την πόλη Σιντζάρ (το Σιντζάρ ή Σινγκάλ είναι πόλη, περιοχή και ιερό βουνό, όλα με το ίδιο όνομα) στο βορειοδυτικό Ιράκ, η οποία απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις 13 Νοεμβρίου από τις ενωμένες κουρδικές δυνάμεις και την υποστήριξη των ΗΠΑ, σταθμεύουν δυνάμεις του PKK, οι οποίοι προστατεύουν τους Γιαζίντι και από το κουρδικό καθεστώς Μπαρζανί.

*Στη φωτογραφία, Κούρδος μαχητής της πολιτοφυλακής YBS των Γιαζίντι. Στη σημαία που φοράει ως μπέρτα, βλέπετε τα ζωροαστρικά σύμβολα.

Σχετικά άρθρα