Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι “νταήδες” τώρα γλείφουν Ισραήλ, Ρωσία και Αίγυπτο

Οι Τούρκοι “νταήδες” τώρα γλείφουν Ισραήλ, Ρωσία και Αίγυπτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ρωσία, Συρία, Τουρκία,

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έστειλε “σήματα αγάπης” σε Ισραήλ, Συρία, Ρωσία και Αίγυπτο, με τις οποίες η Τουρκία έχει χάλια σχέσεις.

Ο ισλαμιστής “μπροστινός” του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνέντευξή του προσπάθησε να εμφανίσει ένα μετριοπαθές προσωπείο της κυβέρνησής του.

«Το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Αίγυπτος… Δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμη έχθρα ανάμεσα στις χώρες αυτές που βρέχονται από τη Μεσόγειο ή από τη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε ο Γιλντιρίμ στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Αφού ακολούθησε για χρόνια μια διπλωματία στη βάση της αρχής «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη στην περιοχή της, γυρνώντας την πλάτη σε πολλές γειτονικές χώρες όπως η Ρωσία, η Συρία και το Ισραήλ.

Οι σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας έχουν παγώσει μετά την κατάρριψη από την Τουρκία, τον Νοέμβριο, ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορα με τη Συρία.

«Δεν είναι καλό πράγμα να παραμένουμε στριμωγμένοι λόγω ενός και μόνο γεγονότος. Δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών μας. Είναι δυνατό να επανέλθουμε στις παλιές ημέρες, ακόμη και να πάμε τις σχέσεις πιο μακριά», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Με το Ισραήλ διεξάγονται διαπραγματεύσεις εδώ και πολλούς μήνες για την αποκατάσταση των σχέσεων που εντάθηκαν έπειτα από μια επίθεση που πραγματοποίησαν το 2010 Ισραηλινοί κομάντο εναντίον στολίσκου ισλαμιστών, υποτίθεται αλληλέγγυων, με προορισμό τη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι ισλαμιστές αλληλέγγυοι – πράκτορες.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αποτέλεσμα. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα κρατήσει ακόμη πολύ», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Οι σχέσεις με την Αίγυπτο επιδεινώθηκαν απότομα το 2013 μετά την αποπομπή από τον στρατό του προερχόμενου από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, την οποία η Άγκυρα χαρακτήρισε πραξικόπημα.

«Όμως αυτό δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Για το συριακό, η Τουρκία απαιτεί από την έναρξη του πολέμου το 2011 την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Επίσης αντιτίθεται σε κάθε επιθυμία για κουρδική αυτονομία στο βόρειο τμήμα της χώρας, μεμφόμενη την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει μια κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, για την καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί «τετελεσμένα», ο κ. Γιλντιρίμ επανέλαβε: «Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι σημαντική για εμάς».

Την ίδια ώρα, όλοι οι σοβαροί αναλυτές γελάνε με τις προσπάθειες του μεγάλου βεζίρη (πρωθυπουργού) του σουλτάνου Ερντογάν να εμφανιστεί ως αθώα περιστερά.

Σχετικά άρθρα