Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CIA: Χιλιάδες τζιχαντιστές υπάρχουν παντού και περιμένουν να χτυπήσουν

CIA: Χιλιάδες τζιχαντιστές υπάρχουν παντού και περιμένουν να χτυπήσουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, ISIL, ISIS, Αλ Κάιντα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Τζιχαντιστές, Τζον Μπρέναν,

Δεκάδες μαχητές στο Ισλαμικό Κράτος έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από όσους είχε η Αλ Κάιντα στο απόγειό της, προειδοποιεί ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Τζον Μπρέναν.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η CIA ανησυχεί σχετικά με την ανάδειξη της Λιβύης ως βάσης των επιχειρήσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Στη χώρα αυτή η οργάνωση έχει αναπτύξει 5.000-8.000 πολεμιστές, αλλά ταυτόχρονα οι μαχητές της στο Ιράκ και τη Συρία μειώθηκαν σε 18.000 έως 22.000 από 19.000 έως 25.000 που ήταν κατά το παρελθόν.

«Ανησυχώ σχετικά με την ανάδειξη της Λιβύης ως άλλης μιας περιοχής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το Ισλαμικό Κράτος, απ’ όπου θα διαπράξει επιθέσεις στις χώρες της Ευρώπης… αυτό (το ενδεχόμενο) είναι κάτι πολύ ανησυχητικό» υπογράμμισε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο ίδιος άλλωστε παραδέχθηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει χάσει την «ικανότητά του να διαπράττει τρομοκρατικές επιθέσεις» σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

«Δυστυχώς παρά την πρόοδο που καταγράφθηκε σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο της μάχης και στις πηγές χρηματοδότησής του, οι προσπάθειές μας δεν άμβλυναν την ικανότητά του να διαπράττει τρομοκρατικές επιθέσεις» στον κόσμο, σημείωσε ο Τζον Μπρέναν.

«Δεδομένου ότι η πίεση θα αυξηθεί» εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης στο πεδίο στο Ιράκ και τη Συρία «εμείς πιστεύουμε ότι θα κλιμακώσει την εκστρατεία της παγκοσμίως» με στόχο να παραμείνει η ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση, τόνισε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.
«Πιστεύουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει» εν δυνάμει αυτουργούς επιθέσεων «και θα προσπαθήσει να τους χρησιμοποιήσει για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις» υπογράμμισε.

Στο πεδίο «πολλοί σημαντικοί παράγοντες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε ο Μπρέναν, αναφερόμενος στις ανακτήσεις εδαφών στο Ιράκ και τη Συρία.

«Ένας ολοένα κι αυξανόμενος αριθμός μαχητών (του Ισλαμικού Κράτους) έχει απογοητευτεί» και το Ισλαμικό Κράτος δυσκολεύεται να στρατολογήσει νέους μαχητές για να πολεμήσουν στις τάξεις του, εξήγησε ο διευθυντής της CIA.

Ωστόσο, σημείωσε «το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ένας απειλητικός αντίπαλος» σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαμόρφωση της κατάστασης σε περιφερειακό επίπεδο, ο Μπρέναν επισήμανε στους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακτήσει δυνάμεις χάρη στην στήριξη της Ρωσίας.

«Πριν από ένα χρόνο, (ο Άσαντ) είχε υποχωρήσει καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διεξήγαγαν επιχειρήσεις που πραγματικά ταπείνωναν τα συριακά στρατεύματα. Η θέση του (Άσαντ) σίγουρα έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με πέρσι τον Ιούνιο» χάρη στην υποστήριξη της Μόσχας.

Ο Τζον Μπρέναν μίλησε ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας ανήμερα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στο Ορλάντο όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της χειρότερης επίθεσης που διαπράχθηκε σε αμερικανικό έδαφος μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το μακελειό σε ένα γκέι μπαρ στο Ορλάντο με 49 νεκρούς, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ίδιος άλλωστε επισήμανε ότι η CIA δεν ανακάλυψε καμία «άμεση σχέση» μεταξύ του ενόπλου στο Ορλάντο, του Ομάρ Ματίν, και μιας οποιασδήποτε τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σχετικά άρθρα