Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν θα μπει ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν θα μπει ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μάνφρεντ Βέμπερ, Μάρτιν Σουλτς, Μπούντεσταγκ (Γερμανική Βουλή), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ένταξη της Τουρκίας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ασφαλώς δεν θα υπάρξει, αλλά έχουμε μακροπρόθεσμα συμφέρον να υπάρξει μια δημοκρατική Τουρκία στην Ευρώπη, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung o πρόεδρος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ.

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός ασκεί κριτική στο κυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU και το αδελφό του βαυαρικό χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU, τα οποία λανθασμένα άνοιξαν «την πόρτα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» και τώρα μιλούν για «προνομιακή σχέση» της Τουρκίας με την Ε.Ε..

Ο κ. Εζντεμίρ επικρίνει τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό την οποία προώθησε κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ και δηλώνει ότι «είναι επίσης λάθος της να καλοπιάνει τον Ερντογαν, διότι απλώς εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα συμφέροντα. Στο θέμα της πολιτικής για την Τουρκία τα δύο αυτά κόμματα έχουν χάσει τη πυξίδα της εξωτερική πολιτικής. Εχουν μονίμως μια τακτική, αλλά όχι στρατηγική για τη Τουρκία», τονίζει.

Βέμπερ: Ημέρα με την ημέρα απομακρυνόμαστε

Σοβαρές αμφιβολίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη εκφράζει και ο πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με την Αγκυρα, λέει σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Οσο λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον, αυτό οδηγεί σε απογοητεύσεις, προειδοποιεί.

Ο Γερμανός πολιτικός ζητεί τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και τους Πράσινους να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Ηρθε πλέον ο καιρός να συζητήσουμε για μια νέα αρχή σχέσεων με την Τουρκία, δεδομένου ότι απομακρυνόμαστε κάθε ημέρα από το στόχο της πλήρους τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε.», λέει ο κ. Βέμπερ.

Αναφέρεται επίσης και στην κριτική που άσκησε στον Ταγίπ Ερντογαν ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Βέμπερ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Σουλτς «ένδειξη» της αλλαγής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών απέναντι στην Άγκυρα. «Διαπιστώνω μια σαφή απομάκρυνση από την Τουρκία», λέει o κ. Βέμπερ στη FAZ. «Η πλήρης ένταξη είναι πλάνη μιας ολόκληρης γενιάς πολιτικών. Λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον όταν καμωνόμαστε πως υφίσταται ακόμα θέμα πλήρους ένταξης. Δεν γνωρίζω κανέναν αρχηγό κράτους ο οποίος να το θέλει στα σοβαρά. Η τουρκική κυβέρνηση το γνωρίζει κατά βάσιν και η ίδια».

Σχετικά άρθρα