Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υποστηρικτής των Ταλιμπάν ο πατέρας του μακελάρη του Ορλάντο

Υποστηρικτής των Ταλιμπάν ο πατέρας του μακελάρη του Ορλάντο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αφγανιστάν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ομάρ Ματίν, Ομοφυλόφιλοι, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές, Φλόριντα,

Ο πατέρας του μοναχόλυκου τζιχαντιστή Ομάρ Ματίν, του δράστη του πολύνεκρου μακελειού σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο της Φλόριντα (50 νεκροί και 53 τραυματίες), είναι ένας Αφγανός με ισχυρές πολιτικές απόψεις, μεταξύ των οποίων και η υποστήριξη των τζιχαντιστών Ταλιμπάν, γράφει η Washington Post.

Σε ένα βίντεο που είχε αναρτήσει ο πατέρας του δράστη το Σάββατο, λίγες ώρες πριν το μακελειό που προκάλεσε ο γιος του, φαίνεται να εμφανίζει τον εαυτό του ως… Πρόεδρο του Αφγανιστάν.

Ο Σεντίκ Ματίν (Seddique Mateen), που αναφέρεται στον αμερικανικό Τύπο ως Μιρ Σεντίκ, παρουσιάζει την εκπομπή “Ντουράντ Τζίργκα Σόου” (Durand Jirga Show) σε ένα κανάλι που ονομάζεται Payam-e-Afghan και εκπέμπει από την Καλιφόρνια.

Σε αυτή την εκπομπή ο πατέρας του μακελάρη μιλά στη γλώσσα Νταρί για μια ποικιλία πολιτικών θεμάτων.

Στο προσωπικό κανάλι που έχει δημιουργήσει με το όνομά του στο YouTube, συνεχίζει η Washington Post, ο Σεντίκ Ματίν έχει ανεβάσει δεκάδες βίντεο του, επίσης έχει δημοσιευμένο ένα τηλέφωνο και μια ταχυδρομική θυρίδα που σχετίζονται με την κατοικία του στη Φλόριντα. Ο Σεντίκ Ματίν, ο πατέρας του τζιχαντιστή, είναι ιδιοκτήτης και μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με το όνομα Durand Jirga, που επίσης έχει την έδρα της στη Φλόριντα.

Σε ένα από τα βίντεο που έχει αναρτήσει ο πατέρας Ματίν εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους Ταλιμπάν, ενώ καταγγέλλει την πακιστανική κυβέρνηση.

“Τα αδέλφια μας στο Γαζιριστάν, τα αδέλφια μας οι πολεμιστές στο κίνημα των Ταλιμπάν και οι Αφγανοί Ταλιμπάν σηκώνονται ψηλά”. “Δοξασμένος ο Αλλάχ, το ζήτημα της Γραμμής Ντουράντ σύντομα θα επιλυθεί”.

Το “ζήτημα της Γραμμής Ντουράντ” έχει την ιστορική του σημασία ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στο έθνος των Παστούν, τον οποίων η πατρίδα διαμοιράστηκε μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Η “γραμμή Ντουράντ” είναι το σύνορο μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν που χώρισε τους Παστούν στη μέση, σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Δίχως να έχει γίνει ξεκάθαρο εάν οι Ματίν είναι εθνικά Παστούν, οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανήκουν στην πλειονότητά τους στο έθνος των Παστούν.

Η “γραμμή Ντουράντ” ονομάστηκε έτσι από τον σερ Μόρτιμερ Ντουράντ, Βρετανό διπλωμάτη και δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος το 1893 τη συμφώνησε με τον Αμπντούρ Ραχμάν Χαν, τον τότε ηγεμόνα του Αφγανιστάν. Για μια ακόμη φορά βλέπουμε με πόση μεγάλη επιτυχία τραβούσαν σύνορα στους χάρτες οι Άγγλοι (τα ζούμε και στη Συρία εξάλλου).

Οι Παστούν, λοιπόν, είναι ένα ακόμα έθνος που δεν υπάρχει στον χάρτη, χάρη στα σύνορα που τραβούσαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες, και οι Ταλιμπάν πέρα από τη δεισιδαιμονία και θεοκρατία που τους διακρίνει, αποτελούν και το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Παστούν.

Λίγες ώρες πριν το μακελειό στο Ορλάντο, ο Σεντίκ Ματίν, ο πατέρας του μακελάρη, είχε αναρτήσει ένα βίντεο σε μια σελίδα στο Facebook που ονομάζεται “Προσωρινή Κυβέρνηση του Αφγανιστάν – Σεντίκ Ματίν” (Provisional Government of Afghanistan — Seddique Mateen), στην οποία φαίνεται ότι παριστάνει τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν και δίνει εντολές να συλληφθούν μια σειρά από Αφγανοί πολιτικοί.

“Διατάζω τον εθνικό στρατό, την εθνική αστυνομία, και την υπηρεσία πληροφοριών να φυλακίσουν άμεσα τους Καρζάι, Ασράφ Γκανί, Ζαλμάι Χαλινλζάντ, Ατμάρ και Σαγιάφ. Είναι εχθροί του λαού και της πατρίδας”, λέει ενώ είναι ντυμένος με στολή παραλλαγής.

Σε ένα άλλο βίντεο του πατέρα Ματίν στο YouTube τον βλέπουμε να βάζει υποψηφιότητα για την αφγανική προεδρία, αλλά ο χρόνος ανάρτησης είναι περίεργος διότι είναι μετά τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στο Αφγανιστάν.

Την Κυριακή μιλώντας στο NBC, μετά το μακελειό στο γκέι μπαρ, ο πατέρας Ματίν είπε ότι η πράξη του γιου του δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία, αλλά το έκανε διότι εξοργίστηκε επειδή είδε δύο άνδρες να φιλιούνται στο Μαϊάμι πριν μερικούς μήνες. Διευκρίνισε ότι ο γιος του είχε εξαγριωθεί επειδή το φιλί δόθηκε μπροστά στα μάτια του μικρού γιου του.

Η Washington Post διευκρινίζει ότι προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Ματίν αλλά κατέστη αδύνατο γιατί είχε κλειστό το κινητό του.

Σχετικά άρθρα