Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουλάχιστον 50 νεκροί στο Ορλάντο – Υποψίες για ισλαμιστική τρομοκρατία

Τουλάχιστον 50 νεκροί στο Ορλάντο – Υποψίες για ισλαμιστική τρομοκρατία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Μπάρακ Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ, Ομάρ Ματίν, Ομοφυλόφιλοι, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία, Φλόριντα, Χίλαρι Κλίντον,

Όλα τα ενδεχόμενα , ακόμη και αυτό της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, εξετάζουν οι αρχές του Ορλάντο, στη χειρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ από ένα δράστη, καθώς ήδη οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50 ενώ οι τραυματίες επίσης ξεπερνούν τους 50.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για έγκλημα μίσους, για τρομοκρατική ενέργεια, για μια βίαιη επίθεση ή για θρησκευτική τρομοκρατία. Οι αρχές πάντως είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή, κάτι που σημαίνει ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του.

Το όνομα του δράστη, που διέρρευσε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα και το FBI ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει πρώτα τους συγγενείς του προτού να προβεί σε ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος δράστης διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse.

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ μέσα σε ένα ναϊτκλάμπ του Ορλάντο και κατόπιν κράτησε ομήρους τους θαμώνες ήταν Αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο μεταξύ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται ορισμένοι από τους τραυματίες από την επίθεση στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έξι χειρουργοί ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση τραυμάτων έχουν κληθεί στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να χειρουργήσουν τα θύματα.

Ο δήμαρχος του Ορλάντο Μπάντι Ντάιερ ανακοίνωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 50, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη. Η προηγούμενη είχε σημειωθεί το 2007 στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια όπου ένας άνδρας σκότωσε 32 σπουδαστές και καθηγητές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση σε ένα ναϊτκλάμπ του Ορλάντο, στη Φλόριντα, από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση “να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια” στις τοπικές αρχές.

“Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. “Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόριντα. Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια”, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια “βρόμικη” επίθεση, σημειώνοντας ότι η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Σχετικά άρθρα