Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέσσερις λιποτάκτες από το Ισλαμικό Κράτος περιγράφουν τη φρίκη του “χαλιφάτου”

Τέσσερις λιποτάκτες από το Ισλαμικό Κράτος περιγράφουν τη φρίκη του “χαλιφάτου”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λιποτάκτες, Συρία, Τζιχαντιστές,

Μια μικρή ομάδα τζιχαντιστών, λιποτακτών από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μίλησαν στους Sunday Times και περιέγραψαν τις απόλυτες φρίκες που βίωσαν κατά τη θητεία τους στην τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως γράφουν οι Sunday Times, μεταξύ των όσων υπήρξαν μάρτυρες ήταν και η εκτέλεση ενός αιχμάλωτου αξιωματικού του συριακού στρατού, τον οποίον έδεσαν οι τζιχαντιστές ανάμεσα σε δύο αγροτικά φορτηγάκια με σχοινιά και κινούμενα προς αντίθετες κατευθύνσεις τον έσχισαν στη μέση.

Οι τέσσερις λιποτάκτες είναι Σύροι και συγγενείς μεταξύ τους. Αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη πλειονότητα των τζιχαντιστών αναζητά πώς να την “κοπανήσει” από την οργάνωση, εξαιτίας και των μεγάλων απωλειών.

Οι λιποτάκτες, οι δύο είναι και αδέλφια μεταξύ τους, μίλησαν στους Sunday Times σχετικά με τη βαρβαρότητα του καθεστώτος.

Ο 25χρονος Αμπού Ομάρ, περιέγραψε μια εικόνα πλήρους ανομίας.

“Οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι και πολλοί θέλουν να φύγουν. Κλέβουν από τους ανθρώπους και σκοτώνουν και τους δικούς τους μαχητές, πολλές φορές δίχως καμία αιτία”.

Ο ξάδελφός του, ο Μαχμούντ, προσθέτει: “Στην αρχή, όταν ήρθαμε, ήταν δίκαιοι και σωστοί. Τώρα δεν είναι. Περιμέναμε ότι η ζωή εκεί θα ήταν καλύτερη, αλλά δεν είναι”.

Μιλώντας στην εφημερίδα από μια κρυφώνα κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, ανέφεραν ότι πολλοί ξένοι τζιχαντιστές, μεταξύ τους και γυναίκες, φαίνονταν να διασκεδάζουν με την αρρωστημένη βία που έγινε καθημερινότητα στα εδάφη που ελέγχει η οργάνωση σε Συρία και Ιράκ.

“Είδαμε μια γυναίκα που είχε προσπαθήσει να το σκάσει να την σκοτώνουν με λιθοβολισμό”, είπε ο Ομάρ και συνέχισε:

“Ήταν οι ξένες γυναίκες που το διέπραξαν [τον λιθοβολισμό]. Τις είχαν φέρει οι άνδρες τους μαζί τους [στο Ισλαμικό Κράτος]. Στις γυναίκες άρεσε αυτό που έκαναν διότι με αυτό τον τόπο πίστευαν ότι θα έρθουν πιο κοντά στον Θεό”.

Η οργάνωση όσο περνά ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο αδίστακτη στη βία που ασκεί καθώς βρίσκεται σε μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ομάρ είπε στους Sunday Times: “Όλοι οι μεγαλύτεροι μαχητές άρχισαν να φεύγουν και έχουν απελπιστεί. Αυτός είναι ο λόγος που άρχισαν να στρατολογούν [με τη βία] παιδιά από το Ιράκ και τη Συρία. Λένε ότι είναι εύκολο να πείσεις νεαρά παιδιά να ανατιναχτούν [σε αποστολές αυτοκτονίας]”.

Ο δικηγόρος Αμπού Σουτζά, που έχει βοηθήσει περίπου 100 λιποτάκτες Ευρωπαίους υπηκόους, λέει με τη σειρά του ότι υπάρχει κάθετη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν την επικράτεια που ελέγχει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

“Είδαν τα βίντεο με την προπαγάνδα στο διαδίκτυο. Όταν έφτασαν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλά δεν μπορούσαν να μιλήσουν εναντίον [του ISIS]”.

“Οι περισσότεροι που φεύγουν είναι Γάλλοι”, λέει ο δικηγόρος. “Όταν έφτασαν στο προξενείο [στην Τουρκία], οι περισσότεροι πήραν διαβατήρια και γύρισαν πίσω στη Γαλλία. Κρατούνται μερικές ημέρες για ανάκριση και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι. Είναι και πολλοί Βρετανοί που θέλουν να λιποτακτήσουν, αλλά η κυβέρνησή τους δεν τους βοηθά”.

Οι τέσσερις Σύροι λιποτάκτες τζιχαντιστές είπαν στην εφημερίδα ότι δεν έχουν προς τα που να στραφούν.

“Δεν ξέρουμε που να πάμε, θέλουμε να πάμε μακριά, αλλά η Ευρώπη είναι πολύ ακριβή. Ξέρουμε ότι μας κυνηγάνε και θέλουν να μας σκοτώσουν. Αισθανόμαστε χαμένοι”.

Σχετικά άρθρα