Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπαν Κι Μουν καταγγέλει ακραίες πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία

Ο Μπαν Κι Μουν καταγγέλει ακραίες πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μπαν Κι Μουν, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σαουδική Αραβία,

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επιβεβαίωσε πως η Σαουδική Αραβία άσκησε «απαράδεκτη» και ακραία πίεση απειλώντας με διακοπή ζωτικής σημασίας χρηματοδότησης σε πολλά προγράμματα των ΗΕ, μετά την προσθήκη της σαουδαραβικής συμμαχίας, που έχει επέμβει στον πόλεμο της Υεμένης, στην μαύρη λίστα των κρατών και ενόπλων οργανώσεων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, που καταρτίζει κάθε χρόνο ο ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι αφαίρεσαν την συμμαχία από την μαύρη λίστα, έπειτα από επανεξέταση στην οποία προχώρησαν από κοινού ο ΟΗΕ και η συμμαχία. Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη εβδομάδα, η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ που ανέφερε μεταξύ άλλων πως η συμμαχία ευθύνεται για το 60% των θανάτων και των τραυματισμών παιδιών στην Υεμένη, που οδήγησε στην πρόσθεση της συμμαχίας στην μαύρη λίστα.

Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως η απόφαση να αφαιρέσει προσωρινά την συμμαχία από την μαύρη λίστα ήταν «μία από τις πιο επώδυνες και δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να λάβω», ενώ τόνισε πως οι απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης αύξησαν «το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο εκατομμύρια ακόμη παιδιά να υποφέρουν τα πάνδεινα».

«Παιδιά τα οποία βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο στην Παλαιστίνη, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, την Υεμένη και τόσα ακόμη μέρη του κόσμου θα περιέρχονταν σε μεγαλύτερη απόγνωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είναι απαράδεκτο για κράτη-μέλη των ΗΕ να ασκούν αδικαιολόγητη πίεση», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως: «Ο εξονυχιστικός έλεγχος είναι ένα φυσικό και απαραίτητο κομμάτι της δουλειάς των Ηνωμένων Εθνών».

Ο γ.γ. των ΗΕ δεν αναφέρθηκε ρητά στην σαουδαραβική συμμαχία, όμως ήταν ξεκάθαρος ο στόχος των σχόλιων του.

Απαντώντας αμέσως μετά τα σχόλια του Μπαν, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ Αμπντάλα αλ Μουαλίμι διέψευσε πως η χώρα του «άσκησε ακραία πίεση».

Η αφαίρεση προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατηγόρησαν τον Μπαν ότι υπέκυψε στην πίεση ισχυρών χωρών, ενώ διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «καθαρό εκβιασμό» και «εκφοβισμό, απειλές, πίεση».

Η αφαίρεση της συμμαχίας από την λίστα είναι προσωρινή, εν αναμονή συλλογής επιπλέον πληροφοριών, όπως τονίζουν τα ΗΕ, με τον Μπαν να επαναλαμβάνει ότι εμμένουν στο περιεχόμενο της έκθεσης δεν θα αλλάξει.

Το Ριάντ όμως υποστηρίζει πως η αφαίρεση είναι «μη αναστρέψιμη και άνευ όρων».

Σχετικά άρθρα