Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 74 ετών ο θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι, έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Μπομπ Γκάνελ, ο πρώην πρωταθλητής και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Φοίνιξ από την Πέμπτη, με αναπνευστικά προβλήματα.
Νωρίτερα, πηγή του περιβάλλοντός του είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση της υγείας του Μοχάμεντ Άλι εξαιρετικά σοβαρή και είχε χαρακτηρίσει θέμα ωρών τον θάνατό του.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μοχάμεντ Άλι ήταν τον Απρίλιο, σε μια διοργάνωση συγκέντρωσης πόρων για το κοινωφελές ίδρυμα Κέντρο Πάρκινσον Μοχάμεντ Άλι.
Ο Μοχάμεντ Άλι αποσύρθηκε οριστικά από την πυγμαχία το 1981 με 56 νίκες και 5 ήττες στο σύνολο της καριέρας του.
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία βαρέων βαρών Ρόι Τζόουνς Τζούνιορ έγραψε στο Twitter:
«Η καρδιά μου νιώθει βαθιά θλίψη και παράλληλα ανακούφιση που ο καλύτερος τώρα αναπαύεται στο καλύτερο μέρος».
Ο τρόπος που πυγμαχούσε ο Μοχάμεντ Άλι διακρινόταν για την ταχύτητα των κινήσεων του, τη δύναμη και την ευελιξία του.
Μέσα από τον συχνά προκλητικό, αλαζονικό και αυθάδη χαρακτήρα του απέναντι στους αντιπάλους του, απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά δεδομένα των αγώνων πυγμαχίας, ενώ ταυτόχρονα απασχόλησε την κοινή γνώμη για τις θέσεις του πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας.
Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων» και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το «όνομα ενός δούλου».
Τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρνήθηκε επίσης να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στάση για την οποία του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή.
Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον.
Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.