Τρεις Αμερικανοί με καταγωγή από τη Σομαλία, που ζουν στη Μινεσότα, δικάζονται με τις κατηγορίες ότι προσπάθησαν επιμόνως να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και συνωμότησαν για να βοηθήσουν την οργάνωση.
Οι Μοχάμεντ Φαράχ, Αμπντιραχμάν Νταούντ και Γκιουλέντ Ομάρ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ισόβια ποινή κάθειρξης εάν καταδικαστούν από την αμερικανική Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τον βοηθό εισαγγελέα Τζον Ντόχερτι, συμμετείχαν ολόψυχα στη συνωμοσία από τις αρχές του 2014 έως και τον Απρίλιο του 2015, όπως είπε απευθυνόμενος στους ενόρκους του δικαστηρίου στη Μινεσότα.
“Ήθελαν να θέσουν τους εαυτούς τους υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και γνώριζαν ότι θα διατάζονταν να σκοτώσουν”, τόνισε ο βοηθός εισαγγελέα Ντόχερτι.
Ο συνήγορος του Φαράχ παραδέχθηκε ότι ο πελάτης του σχεδίαζε να μεταβεί στη Συρία και ότι ήταν έτοιμος ακόμα και να πεθάνει πολεμώντας με την αντιπολίτευση, αρνήθηκε όμως ότι σκόπευε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.
“Λάθος ή σωστό, αυτό δεν είναι έγκλημα”, είπε ο συνήγορος Μουράντ Μουχάμαντ απευθυνόμενος στους ενόρκους.
Οι εισαγγελείς της Μινεσότα έχουν απαγγείλει παρόμοιες κατηγορίες εις βάρος 10 συνολικά ανδρών κατοίκων της Μινεσότα, οι οποίοι σχεδίαζαν να πάνε στη Συρία και να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι έξι άνδρες μέχρι στιγμής έχουν κριθεί ένοχοι και ένας έβδομος θεωρείται ότι κατάφερε να πάει στη Συρία. Τώρα δικάζονται οι άλλοι τρεις.
Η κοινότητα των Σομαλών στη Μινεσότα είναι ανάστατη από τη δίκη και κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι άνδρες παγιδεύτηκαν.
“Δεν υπάρχει καμία παγίδευση σε αυτή την υπόθεση”, είπε ο βοηθός εισαγγελέα Ντόχερτι, οι κατηγορούμενοι “τρώγονταν” να πάνε στη Συρία.
Ο συνήγορος του Νταούντ, Μπρους Νέστορ, ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του “δεν είναι κάποιος με την πρόθεση, την απόφαση, το σχέδιο ή την ικανότητα να διαπράξει φόνο για το Ισλαμικό Κράτος”.
Η εισαγγελία παρουσίασε περισσότερους από 20 μάρτυρες, συν ηχογραφημένες συνομιλίες για να αποδείξει τις κατηγορίες ενώ έδειξε και βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που οι κατηγορούμενοι είχαν παρακολουθήσει.
Από το 2014 οι αμερικανικές Αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε περισσότερους από 80 Αμερικανούς πολίτες ότι εμπλέκονταν σε εγκληματικές ενέργειες σχετικές με το Ισλαμικό Κράτος.