Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Περίεργα παιχνίδια του γενικού Πρόξενου του Ισραήλ στην Τουρκία με το φυσικό αέριο

Περίεργα παιχνίδια του γενικού Πρόξενου του Ισραήλ στην Τουρκία με το φυσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεωπολιτική, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ισραήλ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Περίεργα παιχνιδάκια εις βάρος της συμμαχίας Ελλάδος – Ισραήλ “παίζει” ο γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σαΐ Κοέν (Shai Cohen) σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu στις 26 Μαΐου μίλησε για “ενεργειακή συνεργασία” σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και δήλωσε μάλιστα ότι η μόνη οδός εξαγωγής (δηλαδή αγωγού) για το ισραηλινό φυσικό αέριο είναι μέσω Τουρκίας.

“Μια ισραηλινο-τουρκική συμφωνία είναι φυσική υπό αυτές τις συνθήκες στην περιοχή, με ό,τι συμβαίνει τώρα στην περιοχή, τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας κ.ο.κ. Αυτή είναι ρεαλιστική πολιτική. Η κατάσταση στην περιοχή αυτή τη στιγμή απαιτεί αυτού του είδους την ενεργειακή συνεργασία για το Ισραήλ και την Τουρκία”, είπε ο Κοέν μιλώντας στο Anadolu.

Τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες (με γερμανικά συμφέροντα από πίσω) συζητάνε την πιθανότητα κατασκευής ενός αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για να μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που θα εξορύσσεται από το κοίτασμα “Λεβιάθαν”, το οποίο εκτιμάται ότι έχει 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ενώ όμως υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα στο Ισραήλ που θέλουν να περάσει ο αγωγός μέσω Τουρκίας, και στα ίδια συμφέροντα “παίζει” και γνωστή “σκανδαλιάρα” γερμανική εταιρεία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει ταχθεί ολοκάθαρα υπέρ της κατασκευή αγωγού κατά πάσα πιθανότητα υποθαλάσσιου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Ελλάδα και στη συνέχεια να προωθείται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οπότε εδώ γεννάται το εύλογο και άκρως σημαντικό ερώτημα: Τι παιχνιδάκι παίζει ο γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη;

Σύμφωνα με τον γενικό Πρόξενο Κοέν, η παροχή του φυσικού αερίου απαιτεί κατάλληλες υποδομές. Εξαιτίας της γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας, γράφει η Χουριέτ, είναι άκρως σημαντικό η μεταφορά του φυσικού αερίου να γίνει μέσω Τουρκίας και με τουρκική εμπλοκή στην κατασκευή των αγωγών.

“Θα μπορούσα να πω ότι ήδη υπάρχει καλή θέληση, τουλάχιστον από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι μόνο θέμα χρόνου για εμάς να αρχίσουμε να κινούμαστε σε αυτό το έργο. Είναι θέμα χρόνου επειδή όλοι κατανοούν την ανάγκη”, είπε ο γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη.

Μήπως κάποιος πρέπει να εξηγήσει και στην Ελλάδα τι συμβαίνει;

Διαβάστε στα αγγλικά το άρθρο εδώ: Israel favors gas exports through Turkey

Σχετικά άρθρα