Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με υπερπαραγωγή θα γιορτάσει ο Ερντογάν στις 29 Μαΐου την Άλωση της Πόλης

Με υπερπαραγωγή θα γιορτάσει ο Ερντογάν στις 29 Μαΐου την Άλωση της Πόλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Τουρκία,

Με ένα εντυπωσιακό σόου ετοιμάζεται το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν να γιορτάσει την 563η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου 1453.

Στη θεατρική αναπαράσταση της Άλωσης θα συμμετάσχουν συνολικά 1.200 άνθρωποι ενώ η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

563 μέλη της Οθωμανικής Στρατιωτικής Μπάντας, σόου με αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και πλούσια πυροτεχνήματα συμπεριλαμβάνονται στην νεο-οθωμανική υπερπαραγωγή για την Άλωση της πρωτεύουσας του ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους και της φριχτής σφαγής που ακολούθησε.

Έχει στηθεί μάλιστα και ολόκληρο σκηνικό στο οποίο θα παιχτεί θεατρικά η αναπαράσταση της Άλωσης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Η τουρκική τηλεόραση θα αναμεταδώσει τους εορτασμούς στα τουρκικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα αραβικά, στα γαλλικά και στα ρωσικά, όπου δηλαδή υπάρχουν κοινότητες μουσουλμάνων που ο νεο-οθωμανός σουλτάνος θέλει να ενώσει υπό το “χαλιφάτο” του.

Ο τουρκικός στρατός έχει συγκροτήσει ένα ειδικό τάγμα που αποτελείται από 478 άνδρες και το αποκαλεί “Μονάδα Κατάκτησης”, οι οποίοι θα είναι ντυμένοι με οθωμανικές στολές.

Το πανηγυράκι του Ερντογάν αποσκοπεί όχι μόνο σε επίδειξη δύναμης προς τη χριστιανική Ευρώπη αλλά είναι και ξεκάθαρο μήνυμα στο παγκόσμιο Ισλάμ ότι οι Τούρκοι είναι οι κατακτητές της Νέας Ρώμης και σε αυτούς ανήκει η ηγεσία όλου του μουσουλμανικού κόσμου.

Στη φωτογραφία βλέπετε το σκηνικό που θα γίνει η αναπαράσταση της Άλωσης.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της ρωμαίικης πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’.

Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.

Η Ρωμανία ήταν ήδη εξασθενημένη και διαιρεμένη τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας.

Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση.

Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά την Κωνσταντινούπολη, η οποία έγινε το 1373 φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο.

Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.

Απόρροια της Άλωσης ήταν η ανελέητη συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων στην Β. Αφρική και στην Κεντρική Ευρώπη.

Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη.

Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης.

Πολλοί μάλιστα εξ αυτών συμφωνούν στο ότι η μαζική μετακίνηση πολλών Ελλήνων φιλοσόφων και λογίων από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία λόγω της Άλωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου και της φιλοσοφίας που ακολούθησαν τα πρόσωπα της Αναγέννησης.

Ο στρατός του Μωάμεθ Β’ που πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη ήταν τουλάχιστον 150.000 άντρες, μεταξύ των οποίων και πολλοί υποτελείς χριστιανοί των Οθωμανών.

Η άμυνα της πόλης αποτελούνταν από 4.937 Ελληνορωμαίους (Βυζαντινούς) στρατιώτες και περίπου 2000 ξένους μισθοφόρους.

Σχετικά άρθρα