Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το θρησκευτικό μίσος φουντώνει ξανά στην Αίγυπτο

Το θρησκευτικό μίσος φουντώνει ξανά στην Αίγυπτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αίγυπτος, Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία, Μουσουλμάνοι,

Ένας όχλος εκατοντάδων μουσουλμάνων πυρπόλησε επτά σπίτια που ανήκαν σε χριστιανούς κι έγδυσε μια 70χρονη γυναίκα στην νότια Αίγυπτο, εξαιτίας των φημών ότι ο χριστιανός γιος της είχε εξωσυζυγικό δεσμό με μια μουσουλμάνα, ανέφεραν η τοπική εκκλησία και αυτόπτες μάρτυρες.

Η επίθεση διαπράχθηκε την Παρασκευή 20ή Μαΐου στην νότια επαρχία Μίνγια, ανέφερε σε ανακοίνωση της η τοπική κοπτική ορθόδοξη εκκλησία.

Ο χριστιανός άνδρας δραπέτευσε με την γυναίκα του και τα παιδιά του στις 19 Μαΐου, δήλωσε ο Ισάκ Ιμπραχίμ της οργάνωσης Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ατομικά Δικαιώματα. Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι γονείς του άνδρα απευθύνθηκαν στην αστυνομία, εκφράζοντας φόβους για τις ζωές τους.

Την επόμενη μέρα, μια ομάδα περίπου 300 μουσουλμάνων πυρπόλησαν και λεηλάτησαν το σπίτι του χριστιανού άνδρα και έγδυσαν την μητέρα του στο δρόμο. Όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς, πυρπόλησαν και λεηλάτησαν ακόμη έξι σπίτια.

«Έβαλαν φωτιά στο σπίτι, εισέβαλαν και με έσυραν έξω. Με πέταξαν κάτω μπροστά στο σπίτι και έσκισαν τα ρούχα μου. Ήμουν όπως με γέννησε η μάνα μου και φώναζα και έκλαιγα», είπε η γυναίκα στο Ρόιτερς, ζητώντας να προστατευθεί η ανωνυμία της.

Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι καταδίκασε την επίθεση με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα και έδωσε εντολή στις αρχές να προσαγάγουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από την επίθεση ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης διέταξε τις τοπικές αρχές και το στρατό να προβούν στην αποκατάσταση των υλικών ζημιών που υπέστησαν οι ακίνητες ιδιοκτησίες μέσα σε ένα μήνα με έξοδα του κράτους.

Ο κόπτης πάπας Θεόδωρος Β’ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Όπως επισήμανε, ζήτησε από τους αιγύπτιους αξιωματούχους να διαλευκάνουν την υπόθεση και πως επικοινώνησε με την γυναίκα και τους ένοικους των σπιτιών που δέχτηκαν επίθεση.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μίνγια δήλωσε πως οι αρχές δεν θα δεχτούν οποιεσδήποτε «ανεύθυνες ενέργειες» από την μεριά των μουσουλμάνων ενάντια στους «χριστιανούς αδερφούς» τους.

Η 70χρονη γυναίκα κατηγορεί τρεις μουσουλμάνους άνδρες ότι την έγδυσαν και την έσυραν μπροστά από την οικεία της, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ρόιτερς ο δικηγόρος της Εχάμπ Ράμζι.

Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας τόνισαν πως η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη πέντε ανδρών οι οποίοι φέρονται να ενέχονται με την επίθεση και η εισαγγελία διέταξε την κράτηση τους. Η εισαγγελία διέταξε την σύλληψη ακόμη 18 υπόπτων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δέκα βουλευτές του κοινοβουλίου κατέθεσαν αίτημα για υποβολή ερωτήσεων στον υπουργό Εσωτερικών Μαγντί Άμπντελ Γκάφαρ για το περιστατικό.

Οι ορθόδοξοι κόπτες αποτελούν στο 10% του συνολικού πληθυσμού των 90 εκατομμυρίων πολιτών της Αιγύπτου και είναι η πολυπληθέστερη χριστιανική κοινότητα στην Μέση Ανατολή. Για μεγάλο χρονικό διάστημα καταγγέλλουν ότι οφείλονται διακρίσεις.

Σχετικά άρθρα