Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Θεός” ο Πούτιν: “Δεν θα προσαρτήσουμε την Αλάσκα, κάνει πολύ κρύο!”

“Θεός” ο Πούτιν: “Δεν θα προσαρτήσουμε την Αλάσκα, κάνει πολύ κρύο!”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλάσκα, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ρωσία,

Η δυναμικότητα του Ρώσου Προέδρου έχει συνεπάρει τους Ρώσους πολίτες.

Πολλοί έχουν αρχίσει και δικαιολογημένα να ονειρεύονται την ανασύσταση της αυτοκρατορίας τους, με την προσάρτηση όλων των εδαφών που κάποτε της ανήκαν, όχι μόνο εκείνα που χάθηκαν με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κι ακόμα παλαιότερα.

Τις τελευταίες ημέρες “παίζει”, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, το θέμα της επιστροφής της Αλάσκας στη Ρωσία.

Η 49η Πολιτεία των ΗΠΑ ήταν ρωσικό έδαφος μέχρι το 1867, οπότε και ο τσάρος Αλέξανδρος την πούλησε στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, κι αυτό δεν είναι αστείο, κάτοικοι της Αλάσκας μαζεύουν υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος απόσχισής της από τις ΗΠΑ και ένωσης της με τη Ρωσία. Σχετικό θέμα είχαμε δημοσιεύσει στις 24 Μαρτίου 2014 εδώ: Πολιτεία των ΗΠΑ θέλει να αποσχισθεί και να ενωθεί με τη Ρωσία.

Το θέμα της Αλάσκας τέθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Μεγάλη Πέμπτη ο Βλάντιμιρ Πούτιν και στην οποία έκαναν ερωτήσεις και πολίτες. Η απάντηση του Προέδρου έγραψε ιστορία…

Στην Αλάσκα κάνει «πάρα πολύ κρύο για να θέλουμε την προσάρτηση στην Ρωσία του εδάφους αυτού», το οποίο πωλήθηκε το 1867 από τον τσάρο Αλέξανδρο Β’ στις ΗΠΑ, ήταν η καυστική απάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλε μια Ρωσίδα συνταξιούχος κατά την ετήσια τηλεοπτική του παρουσία στην οποία απαντάει σε ερωτήσεις.

«Φάινα Ιβάνοβνα, αγαπητή μου, γιατί χρειάζεστε την Αλάσκα;», ρώτησε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είμαστε μια βόρεια χώρα: το 70% του εδάφους μας βρίσκεται στον βορρά και στο βορειότερο άκρο», σημείωσε.

«Στην Αλάσκα κάνει επίσης κρύο», συνέχισε. «Λοιπόν ας μην εξαπτόμαστε», κατέληξε.

Οι Ρώσοι είχαν εγκατασταθεί στην Αλάσκα γύρω στον 18ο αιώνα, όταν τα πλοία που αναχωρούσαν από τις ακτές της Καμτσάτκα, στην ρωσική Άπω Ανατολή, δημιούργησαν σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό.

Το 1867 η Αλάσκα παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ από την Ρωσική Αυτοκρατορία λόγω οικονομικών δυσκολιών. Έκτοτε ορισμένοι κάτοικοι, σε απομονωμένα χωριά, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ρωσικές λέξεις και η Αλάσκα φιλοξενεί μια ορθόδοξη ιερατική σχολή.

Σχετικά άρθρα