Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτός είναι ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν

Αυτός είναι ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

Ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα που ορίστηκε ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν είναι ένας εξέχων ιμάμης και πρώην επικεφαλής του τομέα δικαιοσύνης των Ταλιμπάν που μοιάζει πολύ με τον προκάτοχό του μουλά Μανσούρ, του οποίου ήταν αναπληρωτής.

Ο 50χρονος γιος θεολόγου κατάγεται από την νότια επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, όπως οι δύο προκάτοχοί του, οι μουλάδες ‘Ομαρ και Μανσούρ.

Πρόσφυγας στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής (1978-1989), ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ εντάχθηκε στις τάξεις των Ταλιμπάν λίγο μετά τη συγκρότηση του κινήματος στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Επί ισλαμιστικού καθεστώτος που είχε εδραιωθεί το 1996 στην Καμπούλ, ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ κατείχε υψηλόβαθμη θέση ως δικαστής αρμόδιος για τις υποθέσεις των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Ραχιμουλάχ Γιουσαφζάι, Πακιστανό αναλυτή, γνώστη των Ταλιμπάν.

Πρόσφυγας στο νότιο Πακιστάν, όταν εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά την αμερικανική εισβολή του 2001, ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ έγινε ιμάμης σε τζαμί.

Ήταν επίσης επικεφαλής δικαστικών υποθέσεων της ισλαμιστικής εξέγερσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Ο νεκρός μουλάς Μανσούρ είχε οριστεί επισήμως πέρυσι το καλοκαίρι επικεφαλής του κινήματος, αφότου επί μακρόν ασκούσε τον έλεγχο του κινήματος στο παρασκήνιο, από τη θέση του υπαρχηγού μαζί με τον Σιρατζουντίν Χακανί, ηγέτη του διαβόητου ομώνυμου ισχυρού δικτύου που είχε συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή στις τάξεις των Ταλιμπάν, ο μουλάς Μανσούρ όσο ζούσε είχε ορίσει τον μουλά Χαϊμπατουλάχ διάδοχό του.

«Αντιπροσωπεύει το status quo», δήλωσε ο Γιουσαφζάι. «Θα ασκήσει την ίδια πολιτική με τον μουλά Μανσούρ, δεν θα διαπραγματευτεί» είπε.

Για τον αναλυτή Αμίρ Ράνα, ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ διορίστηκε γιατί ήταν ένας από τους παλαιότερους αρχηγούς των Ταλιμπάν.

«Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηλικιακά και από τους πιο έμπειρους, και επιλέχτηκε για να σταματήσει τις διενέξεις. Θεωρείται υποστηρικτής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη συναίνεση της Σούρα» του ανώτατου οργάνου διοίκησης των Ταλιμπάν, προσθέτει.

Σχετικά άρθρα