Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Νικητές Αναστασιάδης κι εθνικιστές, θέμα ηγεσίας στο ΑΚΕΛ

Κύπρος: Νικητές Αναστασιάδης κι εθνικιστές, θέμα ηγεσίας στο ΑΚΕΛ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΚΕΛ, Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, ΔΗΣΥ, Εκλογές, ΕΛΑΜ, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Χρυσή Αυγή,

Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη λαμβάνει 30,7%, ενώ το δεύτερο ΑΚΕΛ 25,6%

Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κύπρο:

Το πρώτο είναι η πτώση των μεγάλων κομμάτων, το δεύτερο η οριακή είσοδος στη Βουλή του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) και το τρίτο η μεγάλη αποχή.

Συνολικά ψήφισαν 362.541 άτομα, ενώ η αποχή έφτασε στο 33.26%.

Τα αποτελέσματα των εκλογών:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ) 30.69%

107.825 -3.7%

ΑΚΕΛ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 25.67%

90.206 -7.1%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ) 14.49%

50.923 -1.3%

ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ 6.18%

21.730 -2.8%

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 6.01%

21.109 +6.0%

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 5.24%

18.424 +5.2%

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 4.81%

16.915 +2.6%

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( Ε.ΛΑ.Μ) 3.71%

13.041 +2.6%

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ 1.16%

4.088 +1.2%

ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ 0.87%

3.072 +0.9%

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΑΙΑ 0.58%

2.033 +0.6%

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (Ο.Α.Δ) 0.28%

983 +0.3%

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 0.16%

561 +0.2%

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ 0.05%

187 +0.1%

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 0.04%

150 +0.0%

ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 0.02%

66 +0.0%

ΑΓΓΕΛΗ ΑΝΤΩΝΗΣ 0.01%

46 +0.0%

ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ 0.01%

31 +0.0%

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εκλογικό όριο μετά την πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου από το 1,8% καθορίστηκε στο 3,6%.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με γραπτή του δήλωση, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής των εκλογών, ενώ χαιρέτησε «το υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού το οποίο επέδειξε  ο κυπριακός λαός».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως το μεγάλο ποσοστό αποχής θα πρέπει να προβληματίσει όλους.

Το ακροδεξιό ΕΛΑΜ κατάφερε να μπει οριακά στη Βουλή με 3,7% ξεπερνώντας κατά 0,1% το εκλογικό όριο του 3,6%.

Το αποτέλεσμα φαίνεται να προβληματίζει τα υπόλοιπα κόμματα που θεωρούν ότι πρόκειται για αντίδραση των ψηφοφόρων στα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πήραμε τα μηνύματα του κόσμου, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα και δεν μας ικανοποιούν, θα συνέλθουν πολύ σύντομα τα συλλογικά όργανα του κόμματος για εκτιμήσεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι πάντοτε είναι στη διάθεση των συλλογικών οργάνων ο ίδιος, και στο ΑΚΕΛ “κανείς δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας”.

Δύο περίπου ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, ο Άντρος Κυπριανού ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που προέβη σε δηλώσεις για τις Βουλευτικές εκλογές, εκφράζοντας σεβασμό στην ετυμηγορία του κυπριακού λαού.

“Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμέναμε και σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ και ο κυπριακός λαός γενικότερα, είναι προφανές ότι μας έστειλε ένα μήνυμα.

Είναι επίσης προφανές ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλα κόμματα.

Εκείνο που έχει επηρεάσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα του ΑΚΕΛ είναι το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής”.

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, είπε, τα μηνύματα που έχουν στείλει “τα έχουμε πάρει. Είναι προφανές ότι πρέπει να βελτιωθούμε”.

“Να βελτιώσουν”, όπως είπε, “την επαφή του ΑΚΕΛ με τον κόσμο για να καταφέρουν να επαναφέρουν ξανά την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του ΑΚΕΛ”.

“Χρειάζεται να προβληματιστούμε πάρα πολύ σοβαρά για τους λόγους και τα αίτια που μας οδήγησαν στην υποχώρηση που είχαμε σήμερα”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού προαναγγέλλοντας ότι τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ θα συνέλθουν πολύ σύντομα για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και να πάρουν αποφάσεις για τις εξελίξεις που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα όσο και για την επόμενη ημέρα.

“Το αποτέλεσμα θα συζητηθεί με τη βάση του ΑΚΕΛ και με την κοινωνία”, ανέφερε, λέγοντας ότι “ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα το ΑΚΕΛ παραμένει ισχυρή πολιτική δύναμη, η μεγαλύτερη της αντιπολίτευσης” και διαβεβαίωσε ότι “θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου και του κυπριακού λαού, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ευχαρίστησε τις εκατοντάδες των μελών και στελεχών που εργάστηκαν ακατάπαυστα τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα εβδομάδες με ανιδιοτέλεια.

Έχουμε να δώσουμε πολλούς αγώνες ακόμα και να είναι βέβαιοι ότι θα τους δώσουμε με αποτελεσματικότητα, ανέφερε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι “το ΑΚΕΛ θα επανέλθει εκεί που πραγματικά του αξίζει.

Είναι θέμα χρόνου. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι θέσεις που στηρίζουμε σε σημαντικότατα ζητήματα είναι προς όφελος της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Θα δώσουν τον αγώνα για να επανέλθει το ΑΚΕΛ εκεί που του αξίζει” είπε, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι “αυτά τα πισωγυρίσματα είναι προσωρινά”.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απώλεια ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σε συνδυασμό και με το μνημόνιο και την αντι-μνημονιακή πολιτική του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα δουν αυτά τα ζητήματα στα συλλογικά όργανα, σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με το ποσοστό των Ευρωεκλογών η μείωση του ΔΗΣΥ είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που έχει το ΑΚΕΛ.

“Θα τα συζητήσουν όλα αυτά ψύχραιμα και συλλογικά και θα δώσουν την άποψή τους”, πρόσθεσε.

Στην ερώτηση εάν η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει και αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος, ο Άντρος Κυπριανού αφού ανέφερε ότι ανέμενε αυτή την ερώτηση, είπε ότι “δεν είμαστε κόμμα αρχηγικό ούτε που αντιδρά συναισθηματικά”.

“Πάντοτε, είτε θετικά είτε αρνητικά είναι τα αποτελέσματα, η ηγεσία του κόμματος έχει το δικό της καθοριστικό ρόλο”, πρόσθεσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Ερωτηθείς εάν έχει προσωπικές ευθύνες ως ΓΓ, ο κ. Κυπριανού απάντησε: “καλά, γίνεται ο ηγέτης ενός κόμματος να μην έχει ευθύνη για ένα εκλογικό αποτέλεσμα;”.

Ποιες είναι οι ευθύνες του καθενός θα τις δουν στα συλλογικά όργανα του κόμματος, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο των ποσοστών του ΕΛΑΜ σε συνάρτηση με την πτώση των ποσοστών του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “ελπίζω να μην μας πείτε ότι ευθυνόμαστε για την αύξηση των ποσοστών του ΕΛΑΜ.

Είμαστε το μόνο πολιτικό κόμμα που εδώ και χρόνια αντιστέκεται σε αυτές τις ακραίες πολιτικές συμπεριφορές, εδώ και χρόνια.

Άλλοι εκκόλαψαν αυτές τις συμπεριφορές, τις ανέχθηκαν και έδωσαν περιθώριο να αναπτυχθούν.

Εμείς είμαστε πάντα και μόνιμα αντιμέτωποι με τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές”.

Σε ερωτήσεις για την αύξηση του ορίου εισδοχής και κατά πόσο γύρισε μπούμερανγκ για τα μεγάλα κόμματα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα στα συλλογικά όργανα.

Στην παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ σε συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες έχει μείωση ποσοστών και γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ να πάρουν τα μηνύματα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θεωρεί πως πήραν τα μηνύματα και το τελευταίο διάστημα το ΑΚΕΛ τοποθετείται με πλήρη σαφήνεια σε όλα τα ζητήματα, Κυπριακό και τα άλλα πολιτικά ζητήματα που τίθενται ενώπιον του λαού και των κομμάτων.

“Δεν είμαστε κόμμα που θα καθορίσει ο ένας ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τα πράγματα εδώ που βρίσκονται”.

Ερωτηθείς εάν θα θέσει την παραίτησή του ενώπιον των οργάνων του ΑΚΕΛ, απάντησε ότι “ο Άντρος Κυπριανού είναι πάντοτε στη διάθεση των καθοδηγητικών σωμάτων του κόμματος. Πιστέψετέ με ότι στο ΑΚΕΛ κανένας δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας”.

Το τί θα πράξουν θα το αποφασίσουν συλλογικά, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι το ΑΚΕΛ θα κυμανθεί μεταξύ 15 και 16 εδρών. Σε ερωτήσεις για το αν θα διεκδικήσει το ΑΚΕΛ την Προεδρία της Βουλής και πώς θα αντιμετωπίσουν τους Βουλευτές του ΕΛΑΜ εάν μπει στη Βουλή, ο κ. Κυπριανού συνέστησε υπομονή μέχρι τα τελικά αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα