Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νεκρός από βομβαρδισμό ο τζιχαντιστής βαλής της βόρειας Μοσούλης

Νεκρός από βομβαρδισμό ο τζιχαντιστής βαλής της βόρειας Μοσούλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αεροπορικές Επιδρομές, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη τον θάνατο ενός σημαντικού στελέχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε αεροπορική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού επιτελείου, νεκρός είναι ο Αμπού Αγιούμπ, κυβερνήτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Μοσούλη. Ο βαλής σκοτώθηκε από αμερικανική βόμβα.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Αμπού Αγιούμπ ήταν Ιρακινός σουνίτης Άραβας από την περιοχή Γκαγιάρα της Νινευή και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος τον είχε διορίσει βαλή (κυβερνήτη) στο βόρειο Ιράκ.

Σε άλλες αεροπορικές επιδρομές, της Τετάρτης, σκοτώθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη μαζί με ακόμα δύο τζιχαντιστές που τον συνόδευαν, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο διοικητικός τίτλος βαλής, προέρχεται εκ της αραβικής ουαλί (ορθότερα: ουααλίι), όπου στη τουρκική προφέρεται βαλή.

Τον τίτλο αυτόν έφερε ο Διοικητής μιας γεωγραφικής περιοχής που αποτελούσε ιδιαίτερο διοικητικό διαμέρισμα της Αυτοκρατορίας, το οποίο λέγονταν Βιλαέτι ή στην αραβική Βιλάγια.

Τα καθήκοντά του βαλή ήταν αντίστοιχα με του σημερινού Νομάρχη ή Περιφερειάρχη με ενισχυμένες αρμοδιότητες οικονομικής και στρατολογικής φύσεως.

Σχετικά άρθρα