Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καμία ελπίδα για ειρήνευση πραγματική στη Συρία

Καμία ελπίδα για ειρήνευση πραγματική στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενεύη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Μπασάρ αλ Άσαντ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρωσία, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να επαναλάβουν στη Βιέννη τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, οι οποίες προσκρούουν στους όρους μιας πολιτικής μετάβασης και, επί του πεδίου, σε παραβιάσεις της εκεχειρίας και στην παρεμπόδιση της προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), που τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, άρχισε τη συνεδρίασή της το πρωί.

Οι τρεις στόχοι που έχουν οριστεί για να σταματήσει ο καταστροφικός πόλεμος αποτελούν το επίκεντρο των συνομιλιών: «η παγίωση της παύσης των εχθροπραξιών, η εγγύηση για προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα και η επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης», σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία.

Η πολιτική μετάβαση παραμένει το θέμα στο οποίο έχουν «κολλήσει» οι συνομιλίες. Ο οδικός χάρτης των διαπραγματευτών προβλέπει τη συγκρότηση την 1η Αυγούστου ενός συριακού οργάνου πολιτικής μετάβασης, όπως ορίζει απόφαση του ΟΗΕ, αλλά η προθεσμία μοιάζει όλο και πιο απατηλή σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές.

Οι συνομιλίες για τη Συρία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων έχουν στόχο την αποκατάσταση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα και την είσοδο σε πολιορκούμενες περιοχές ώστε να ενθαρρυνθούν οι ομάδες της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία… Το θέμα είναι η βελτίωση των όρων για την εκεχειρία και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να επιτύχουμε η αντιπολίτευση να διαπραγματευτεί με το συριακό καθεστώς στη Γενεύη», δήλωσε ο κ. Στάινμάγερ στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησης στην οποία μετέχουν υπουργοί από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της Μέσης Ανατολής. «Δεν υπάρχει βιώσιμο μέλλον για τη Συρία με τον Άσαντ», τόνισε. «Να γιατί πρέπει να συζητήσουμε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όρους για μια μεταβατική κυβέρνηση και για να μπουν τα πράγματα στο σωστό δρόμο».

Σχετικά άρθρα