Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόοδο στη μάχη κατά του ISIS βλέπουν οι ΗΠΑ στη Μοσούλη

Πρόοδο στη μάχη κατά του ISIS βλέπουν οι ΗΠΑ στη Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Μπρετ ΜακΓκούργκ, Τζιχαντιστές,

Για «πρόοδο» στην εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη έκανε λόγο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Κάνουμε σχεδόν καθημερινά αεροπορικές επιδρομές ακριβείας στη Μοσούλη», δήλωσε στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο Αμάν ο αντιπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον αντιτρομοκρατικό συνασπισμό, Μπρετ Μακγκέρκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία διαθέτει «πολλές πληροφορίες» από ανθρώπους στο εσωτερικό της πόλης. Κατά τον ίδιο η «εκστρατεία για να απομονωθεί και να περικυκλωθεί (…) το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη έχει ήδη ξεκινήσει».

«Το χαλιφάτο τους, όπως το αποκαλούν, συρρικνώνεται. Έχουν περάσει στην άμυνα», σημείωσε. Αυτό εξηγεί, πρόσθεσε, την κλιμάκωση των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι του ISIS, όπως αυτή χθες σε ένα εργοστάσιο υγραερίου βόρεια της Βαγδάτης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Η Μοσούλη έχει μετατραπεί στη ντε φάκτο πρωτεύουσα του ISIS στο Ιράκ, αφού έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Ιούνιο του 2014.

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Νινευή, της οποίας η Μοσούλη είναι η πρωτεύουσα, αλλά η έφοδος για την ανάκτηση αυτής της πόλης δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν περάσουν μήνες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαιρέτισε την επιστροφή «σχεδόν του συνόλου» των κατοίκων του Τικρίτ στην πόλη τους, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ISIS ώσπου ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις με την αεροπορική υποστήριξη του συνασπισμού. Πρόσθεσε ότι ο συνασπισμός εργάζεται για να διευκολύνει την επιστροφή των κατοίκων της πόλης Ραμαντί, την οποία το Ισλαμικό Κράτος. έχασε τον Δεκέμβριο.

Ο Μακγκέρκ τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν επιχειρήσεις για να ασκηθεί «πίεση» στο Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία.

Σχετικά άρθρα