Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ωρολογιακή βόμβα η νοτιοανατολική Τουρκία – 945.000 Κούρδοι εκτοπισμένοι

Ωρολογιακή βόμβα η νοτιοανατολική Τουρκία – 945.000 Κούρδοι εκτοπισμένοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νίσιβη, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Ο αντιδήμαρχος της κυρίως κουρδικής πόλης Μιντιάτ στην Τουρκία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εσωτερική προσφυγική κρίση, με θύματα κυρίως Κούρδους πολίτες της Τουρκίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν μιλά για αυτήν.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεχμέτ Τεβφίκ Μπαϊσάλ, ο οποίος μίλησε στο κουρδικό δίκτυο Rudaw, χιλιάδες κουρδικές οικογένειες από περιοχές της Τουρκίας στις οποίες μαίνονται άγριες μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών αναζητούν καταφύγιο σε άλλες κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Στη Μιντιάτ ο πληθυσμός της πόλης έχει αυξηθεί κατά 50% από τους εσωτερικούς πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες, ενώ η ήδη προβληματική οικονομία της πόλης κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η Μιντιάκ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ντιγιάρμπακιρ, της κουρδικής πρωτεύουσας του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.

“Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο πληθυσμός της πόλης, ο οποίος ήταν σχεδόν 106.000 άνθρωποι το 2014, τώρα έχει φτάσει στους 160.000, οι περισσότεροι των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά”, είπε ο αντιδήμαρχος Μπαϊσάλ, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των εσωτερικών προσφύγων που έχουν καταφύγει στην πόλη του προέρχονται από την κυρίως κουρδική πόλη Νίσιβη, πάνω στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, στην οποία εδώ και μήνες μαίνονται μάχες μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων νεολαίων.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Παρακολούθησης Εκτοπισμένων (IDMC), έναν οργανισμό που παρακολουθεί τις εκτοπίσεις πληθυσμών, 945.000 άνθρωποι συνολικά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για ένα σοκαριστικό αριθμό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα επίσημα τουρκικά στοιχεία μιλάνε για περίπου 100.000 εσωτερικούς πρόσφυγες και φυσικά εάν σκεφτούμε ότι αυτοί οι πρόσφυγες είναι Τούρκοι πολίτες κουρδικής καταγωγής, διώκονται μέσα στην ίδια τη χώρα τους και κανείς δεν αναφέρεται στην ανθρωπιστική αυτή κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μόνο από την κουρδική πόλη Νίσιβη, που αποτελεί προπύργιο της κουρδικής εξέγερσης ενάντια στο τουρκικό κράτος, έχουν εκτοπιστεί 120.000 κάτοικοι. Οι δρόμοι της πόλης είναι πεδία μάχης μεταξύ ανταρτών και τουρκικής Αστυνομίας και στρατού.

Οι κουρδικές πόλεις της Τουρκίας εκτός του ότι υποφέρουν από οικονομική ύφεση, σκόπιμα μεθοδευμένη από το καθεστώς της Άγκυρας ώστε να αναγκάζονται οι Κούρδοι σε μετανάστευση, είναι εκείνες που υποδέχτηκαν και τον κύριο όγκο των Σύρων προσφύγων του πολέμου που ξέσπασε το 2011.

Η οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν καταφύγει στα εδάφη αυτά, και τώρα η κουρδική εξέγερση, αποτέλεσμα της ανακήρυξης “αυτοδιοίκησης” των κουρδικών πόλεων από το τουρκικό κράτος, απλώνει μια “άγνωστη” ανθρωπιστική κρίση μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού, οποίος πλέον δεν βλέπει άλλο δρόμο να ακολουθήσει πέρα από εκείνον του αγώνα για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Σχετικά άρθρα