Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Στο προσφυγικό στόχος του Ερντογάν ήταν ο εκβιασμός της ΕΕ

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Στο προσφυγικό στόχος του Ερντογάν ήταν ο εκβιασμός της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγκυρα, Άνγκελα Μέρκελ, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βρυξέλλες, Γερμανία, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τουρκία,

Με αφορμή τις κατηγορίες σε βάρος της Άγκυρας για πυροβολισμούς εναντίον σύρων προσφύγων η εκπρόσωπος του κόμματος της Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για τα ανθρώπινα δικαιώματα Έρικα Στάινμπαχ τονίζει ότι η ΕΕ δεν έχει στο πλέον μέσο πίεσης κατά της Τουρκίας.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία έγινε χειρότερη από τότε που πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, δηλώνει σε συνέντευξή της στην γερμανική ραδιοφωνία (DLF) η Έρικα Στάινμπαχ, εκπρόσωπος των γερμανών συντηρητικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αφορμή τις κατηγορίες σε βάρος της Άγκυρας για πυροβολισμούς εναντίων προσφύγων στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Αναφερόμενη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών η κ. Στάινμπαχ τονίζει, ότι προβλέπει στενή συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας σε πολλούς τομείς. Και για το λόγο η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η Τουρκία πυροβολεί στα σύνορά της άοπλους πρόσφυγες, όπως υποστηρίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και η εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογραμμίζει:

«Δυστυχώς οι δυνατότητές μας είναι σήμερα περιορισμένες. Θεωρητικά τουλάχιστον θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τακτική και να πούμε στην Αγκυρα ότι δεν θα λάβει τα 4,4 δις ευρώ που δικαιούται ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος στην ΕΕ όσο δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν προστατεύει τις μειονότητες και δεν διασφαλίζει την θρησκευτική ελευθερία. Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε ένα μέσο πίεσης. Αντ΄ αυτού οι ευρωπαίοι εξαρτώνται πλέον από την Τουρκία, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό».

Η Τουρκία δεν προτίθεται να ενισχύσει το κράτος δικαίου

Η Έρικα Στάινμπαχ ωστόσο καθιστά σαφές ότι είναι η γερμανική κυβέρνηση που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις και πως ο δικός της ρόλος ως εκπροσώπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι περισσότερο συμβουλευτικός. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι σε περίπτωση που πράγματι η Τουρκία πυροβολεί πρόσφυγες για να αποτρέψει την είσοδό τους είναι σαν να αφήνουμε την «βρώμικη δουλειά» στα χέρια μιας τρίτης χώρας, η κ. Σταίνμπαχ απαντά:

«Την περίοδο που υπογράφονταν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας γερμανοί βουλευτές πήγαν στην Τουρκία και είδαν με τα μάτια τους μέρα μεσημέρι πρόσφυγες να επιβιβάζονται στα πλοία για να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Κανείς από τους αρμόδιους στην Τουρκία δεν έδειξε να ενδιαφέρεται.

Η Τουρκία δεν είχε κανένα συμφέρον να σταματήσει τους διακινητές. Στην αυταρχική αυτή χώρα οι ιθύνοντες γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Στόχος ήταν ο εκβιασμός, θα πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Και με αυτά τα δεδομένα δεν μπορώ να φανταστώ την κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Η Τουρκία δεν προτίθεται να ενισχύσει το κράτος δικαίου ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε που το σκέπτεται. Επεμβαίνει ωστόσο στη Γερμανία όταν για παράδειγμα στο γερμανικό κοινοβούλιο κατατίθεται ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αν παρατηρήσετε όσα κάνει ή δεν κάνει η Τουρκία τότε μπορείτε να σχηματίσετε εικόνα για το τι συμβαίνει, καταλήγει η χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Έρικα Στάινμπαχ.

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα