Εμείς σφίγγουμε το ζωνάρι και οι Γερμανοί ξοδεύουν με τα νοικοκυριά και τις κρατικές δαπάνες να αναδεικνύονται οι ατμομηχανές της ανάπτυξης.
Το 2016 ξεκίνησε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τη γερμανική οικονομία. Ωθούμενο από την υψηλή καταναλωτική διάθεση των πολιτών αλλά και την καλοκαιρία, το γερμανικό ΑΕΠ κατέγραψε τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους μια αξιοσημείωτη και δη απροσδόκητα μεγάλη αύξηση.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016 το ΑΕΠ της Γερμανίας ήταν κατά 0,7% υψηλότερο σε σύγκριση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας είχαν αυξηθεί «μόλις» κατά 0,3%.
Οι Γερμανοί ξοδεύουν
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας, βασικοί πυλώνες της απροσδόκητα μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες, οι οποίες ενισχύθηκαν και από τα κόστη για την υποδοχή, φιλοξενία και περίθαλψη των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Την ίδια ώρα ο κατασκευαστικός κλάδος ευνοήθηκε από το ιδιαίτερα ήπιο για τη Γερμανία κλίμα των τελευταίων μηνών ενώ και οι επιχειρήσεις επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια για την αγορά νέου εξοπλισμού.
Η υψηλή καταναλωτική διάθεση των πολιτών, το γεγονός δηλαδή ότι οι Γερμανοί ξοδεύουν, οφείλεται και στο γεγονός ότι η αποταμίευση -και λόγω χαμηλών επιτοκίων- δεν συμφέρει πλέον. Παράλληλα οι χαμηλές τιμές των καυσίμων έχουν απαλλάξει τα νοικοκυριά από σημαντικό μέρος των εξόδων τους. «Ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για το 2016», σχολιάζει η Ουλρίκε Κάστενς από τον τραπεζικό όμιλο Sal. Oppenheim. «Έτσι θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες. Η κατανάλωση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα».
Προς εξασθένηση των εξαγωγών
Την ίδια ώρα αυξάνονται σημαντικά οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Και όλα αυτά εν μέσω ενός γενικότερα άκρως θετικού κλίματος στην αγορά εργασίας, με την ανεργία τον Απρίλιο να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τον συγκεκριμένο μήνα τα τελευταία 25 χρόνια.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, η κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες θα παραμείνουν και την τρέχουσα χρονιά οι βασικοί πυλώνες της γερμανικής ανάπτυξης. Λιγότερο ενθαρρυντικά, αντίθετα, είναι τα μηνύματα από το πεδίο των εξαγωγών.
Η Κίνα, ως βασική χώρα εξαγωγής γερμανικών προϊόντων, παρουσιάζει εξασθενημένους ρυθμούς ανάπτυξης την ώρα που Ρωσία και Βραζιλία έχουν περιέλθει σε κρίση. Επιπλέον, το ενισχυμένο σε σύγκριση με το δολάριο ευρώ καθιστά τα γερμανικά προϊόντα πιο ακριβά στις διεθνείς αγορές, και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στη ζήτηση.
ΠΗΓΕΣ: dpa, dw.com