Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σουηδία: Σύρος πρόσφυγας καταδικάστηκε για βασανιστήρια αιχμαλώτου στον πόλεμο

Σουηδία: Σύρος πρόσφυγας καταδικάστηκε για βασανιστήρια αιχμαλώτου στον πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έγκλημα Πολέμου, Πρόσφυγες, Σουηδία, Συρία,

Ένας 29χρονος Σύρος υπήκοος καταδικάστηκε από δικαστήριο της Σουηδίας σε επταετή ποινή κάθειρξης για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης που διέπραξε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, όπως αποκαλύφθηκε από ένα βίντεο που είχε αναρτήσει ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο Μουχανάντ Ντρουμπί, που μαχόταν για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, είχε αναρτήσει το 2012 ένα βίντεο στο οποίο καταγραφόταν ένας ξυλοδαρμός για να αποδείξει ότι πολεμούσε ενάντια στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το 2013 ταξίδεψε στη Σουηδία όπου υπέβαλε αίτηση να του χορηγηθεί άσυλο.

Στο αναρτημένο βίντεο εμφανίζεται το θύμα, ένας άνδρας ήδη τραυματισμένος και δεμένος χειροπόδαρα, να ξυλοκοπείται με ένα ραβδί και να μαστιγώνεται από πέντε ανθρώπους, από τους οποίους μόνο ο Ντρουμπί έχει αναγνωριστεί.

Στην πρωτοβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης το Φεβρουάριο του 2015, ένα δικαστήριο στην Στοκχόλμη είχε καταδικάσει τον Ντρουμπί σε πενταετή ποινή φυλάκισης, με την κατηγορία της παραβίασης των Συμβάσεων της Γενεύης (σ.σ. για την ανθρωπιστική μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου) καθώς το θύμα, που δεν ταυτοποιήθηκε, ήταν στρατιώτης του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ένας δημοσιογράφος εντόπισε το θύμα στην Τουρκία, που διαβεβαίωσε όταν μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο είχε ήδη λιποτακτήσει και είχε ενταχθεί στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Έκανε μήνυση οδηγώντας την σουηδική δικαιοσύνη να διεξαγάγει νέα δίκη.

Ο Ντρουμπί απαλλάχθηκε από την κατηγορία περί διάπραξης εγκλήματος πολέμου, καθώς το θύμα ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα «εκδίκησης μετά από σύγκρουση μεταξύ του ιδίου και της ένοπλης οργάνωσης της αντιπολίτευσης» στις τάξεις της οποίας είχε ενταχθεί, ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου.

Το θύμα θα λάβει αποζημίωση ύψους 268.000 σουηδικών κορόνων (περίπου 29.000 ευρώ).

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την απέλαση και την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στην σουηδική επικράτεια σε βάρος του κατηγορούμενου, αφού εκτίσει την ποινή του.

Σχετικά άρθρα